Andere Tijden achter het aanrecht

Van waschtobbe tot politieke pot
Auteur: Marchien den Hertog | Uitgever: WalburgPers Algemeen

19,99

Andere Tijden (van) achter het aanrecht
‘Vrouwen eisen de nacht terug.’ ‘De moeder van Marie kan meer.’ ‘Met je onderdrukker ga je niet naar bed.’ In de eeuw nadat ze eindelijk kiesrecht heeft gekregen ploetert de Nederlandse vrouw om ook daadwerkelijk achter het aanrecht vandaan te komen.
Vier uur reizen om mee te kunnen trainen met het enige Nederlandse vrouwenvoetbalteam. Op je 59ste nog een diploma halen bij de Moedermavo. In de cel na het bestormen van pornobioscoop Le Paris.
Vrouwen bevechten het recht op gelijke betaling in de fabriek, worden baas in eigen buik en dringen mannenbolwerken binnen, zoals het leger en voetbalveld. Met een massale lesbische coming-out denkt de radicale actiegroep Paarse September de heren helemaal niet meer nodig te hebben.

De strijd tussen de seksen is geen pretje. Demonstrerende vrouwen worden bespuugd en uitgescholden – of meewarig uitgelachen als ze in hun korte broek het voetbalveld betreden. ‘Officiersmatrassen’ heten de Marva’s die de krijgsmacht komen versterken. De naïeve echtgenote van een NSB’er draagt nog steeds de gevolgen van zijn politieke keuze.
Maar er ontstaan ook onverwachte bondgenootschappen. Vrouw en man voeren gezamenlijk strijd om zonder liegen te kunnen scheiden. De vrolijke actiegroep Dolle Mina wordt opgericht door… drie mannen en hun vriendinnetjes. Soms vervaagt zelfs het lichamelijk onderscheid – al roept ook dat de nodige weerstand op, ondervinden de eerste transseksuelen die worden opgesloten of elektroshocks krijgen toegediend.

Vrouwen en mannen: ze kunnen niet altijd met, maar toch ook niet zonder elkaar. Tien verhalen gebaseerd op afleveringen van het toonaangevende geschiedenisprogramma Andere Tijden onderzoeken de verhouding tussen de Nederlandse dames en heren in de twintigste eeuw.

Na twintig jaar is het geschiedenisprogramma Andere Tijden een instituut op de Nederlandse televisie. De grondige research, historische beelden en zorgvuldig uitgekozen ooggetuigen zorgen voor sprankelende, ontroerende en soms spraakmakende verhalen. Eerder verscheen Andere Tijden in het dorp, met de mooiste verhalen over de transformatie van het Nederlandse platteland.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789462494435 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Van waschtobbe tot politieke pot

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

128

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

18-09-2019

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Andere Tijden achter het aanrecht” te beoordelen