‘Maar ik ben geen schooier’

Nico van Nieuwenhuysen. Arts in Kamp Amersfoort en aan het Oostfront
Auteur: Adriaan van Es, Arjeh Kalmann | Uitgever: uitgeverij Verbum

29,50

Veroordeeld tot twintig jaar cel en een levenslang beroepsverbod; hoe kon het zover komen?

Nicolaas van Nieuwenhuysen was een bekwaam en gerespecteerd chirurg, een maatschappelijk geëngageerde (CHU) notabel die in een van de mooiste huizen op de Amersfoortse Berg woonde. Hij koos na de bezetting in mei 1940 de kant van de Duitsers en ontpopte zich als een bijzonder hardvochtige kamparts in kamp Amersfoort. Met de Nederlandse Ambulance trok hij als SS’er naar het Oostfront om gewonde Duitse soldaten op te lappen. Nico van Nieuwenhuysen (1889-1967) gaf voor zijn rechters toe dat hij een ‘harde man’ was geweest, maar ‘geen schooier’.

De schrijvers van deze biografie, die konden beschikken over het familiearchief van Van Nieuwenhuysen, laten de feiten spreken en wijden het slothoofdstuk van hun boek samen met Nico’s kleinzoon Nicolaas-John aan morele en medisch-ethische kwesties. Met als belangrijkste vraag: hoe kon Van Nieuwenhuysen de Eed van Hippocrates, waarmee iedere arts zweert het belang van de patiënt altijd voorop te stellen, zo flagrant schenden?

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789493028630 Categorieën: , ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Nico van Nieuwenhuysen. Arts in Kamp Amersfoort en aan het Oostfront

Auteur

,

Uitgever

Aantal pagina's

350

Leverbaar

Wordt niet meer herdrukt

Uitgiftedatum

27-01-2023

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Levertijd

Wordt niet meer herdrukt

Druk

1

1 beoordeling voor ‘Maar ik ben geen schooier’

  1. 5 van 5

    Marieke Koopman

    Indrukwekkende geschiedenis, goed beschreven wordt hoe de vader in dit gezin de verkeerde kant kiest (of de verkeerde kant op gedrongen wordt). Na de oorlog worden alle gezinsleden opgesloten in NSB-kampen vanwege de keuze van hun hoog opgeleide vader. Bijzonder is dat het verhaal daarna niet stopt maar de ontwikkeling van de drie zoons beschrijft. Zij hebben een goede opleiding en/of een respectabele, maatschappelijke positie bereikt. Ze zijn in dat opzicht geen ‘slachtoffers’ van de oorlog geworden, alhoewel de traumatische ervaringen wel hun levens heeft beïnvloed. Aanrader!


Een beoordeling toevoegen