De strijd om Bali

Auteur: Anne-Lot Hoek | Uitgever: Uitgeverij De Bezige Bij b.v.

39,99

Een onthutsende en indringende dekolonisatiegeschiedenis

Op nog geen dertig kilometer van de plek waar nu de internationale luchthaven op het eiland Bali ligt werden op 20 november 1946 bijna honderd Balinese strijders door het Nederlandse leger gedood. Een groot oorlogsmonument tussen de helgroene sawahs, waar de confrontatie jaarlijks wordt herdacht, herinnert hieraan. Hoewel Bali wereldwijd een geliefd vakantieoord is, weten maar weinigen iets van de gewelddadige koloniale geschiedenis van het eiland.

In De strijd om Bali weerspreekt Anne-Lot Hoek de koloniale echo die in Nederland nog altijd klinkt: die van een loyaal eiland waar de verzetsbeweging na de Japanse capitulatie maar weinig voorstelde. Niets was minder waar. Hoek plaatst de bloedige guerrillastrijd die op het eiland ontvlamde binnen de imperiale geschiedenis, maar ook in het hart van de Nederlandse naoorlogse dekolonisatiepolitiek. Aan de hand van zo’n honderd interviews met getuigen en nabestaanden op Bali en in Nederland, uitgebreid archiefonderzoek, dagboeken, memoires, fotoalbums en research ter plaatse dringt Hoek tot in de haarvaten van het koloniale systeem door. Ze schetst een complex, gelaagd en vernieuwend beeld van een wrede onafhankelijkheidsstrijd.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789403152318 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

544

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

25-11-2021

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

1 beoordeling voor De strijd om Bali

  1. 5 van 5

    Ernest van Baal

    De strijd om Bali is meer dan een opsomming van gewelddadigheden want het vertelt ook een groter verhaal over de wijze waarop Nederland afscheid nam van zijn kolonie in de Oost. Dat het er op Bali zo hard aan toe ging had veel te maken met de niets ontziende dekolinisatiepolitiek waar de loyaliteit met geweld werd afgedwongen. Anne-Lot Hoek gebruikt zowel interviews als uitgebreid archiefonderzoek en memoires en wist haar hand te leggen op verschillende boeiende privearchieven. Daardoor krijgt het verhaal veel kleur omdat ze veel informatie aan de vergetelheid wist te onttrekken en samen te voegen waardoor de koloniale puzzel eindelijk eens goed gelegd wordt. Spannend van begin tot eind, een indrukwekkend boek


Een beoordeling toevoegen