De koopman van Kanton

Auteur: Roelof van Gelder | Uitgever: Prometheus

27,50

De ondernemende Zeeuwse koopman Jan Bekker Teerlink verbleef vier jaar lang in Kanton, de grootste havenstad van China. Op de terugtocht namen de Engelsen zijn schip vol ingekochte thee, porselein en zijde in beslag.
Roelof van Gelder vond in Londen Teerlinks eveneens in beslag genomen omvangrijke privéarchief terug, op grond waarvan hij diens avontuurlijke leven kon reconstrueren. Vijandelijke schepen bleken keer op keer bijna onoverwinnelijke hindernissen om China te bereiken én om heelhuids terug te keren. Maar liefst driemaal verloor hij zijn schip en de uiterst kostbare lading.
Ondanks deze tegenslagen (en veel kiespijn) behield Teerlink zijn opgeruimde humeur, zoals te lezen valt in zijn honderden brieven, die handelen over thee, liefde, handel en wijn. Hij eindigde zijn veelbewogen leven als wijnboer in Frankrijk.
De koopman van Kanton geeft een in zijn gedetailleerdheid uniek inzicht in het leven van één man: een klein, maar onmisbaar radertje in de gecompliceerde Nederlands-Chinese handel. Van Gelder schrijft beeldend over de fascinerende wereld van Chinese en Europese kooplieden, van reders, zeeofficieren en hun achterblijvende vrouwen in de turbulente tijd van de napoleontische oorlogen.
‘Dichter in de jungle is een voorbeeldig boek in de beste traditie van de literaire non-fictie.’
Vrij Nederland
‘Van Gelder beschrijft Stedman trefzeker als een kind van zijn tijd.’
NRC
‘Een pageturner van de eerste orde.’
Biografieportaal
Over Dichter in de jungle:
‘Van Gelder schildert door de ogen van zijn hoofdpersoon (…) een tijdsbeeld en een mentaliteit.’ Juryrapport Libris Geschiedenis Prijs 2019

Dichter in de jungle is het werk van een geleerde met een diepgaande kennis van achttiende-eeuwse Europese geschiedenis.’
De Nieuwe West-Indische Gids
Roelof Van Gelder is historicus en oud-redacteur van NRC. Hij publiceerde veelgeprezen boeken en artikelen over de Nederlandse cultuurgeschiedenis en de maritieme historie. Zijn laatste boek, Dichter in de jungle, over de achttiende-eeuwse Nederlands-Schotse militair John Gabriel Stedman in Suriname, werd bekroond met de Libris Geschiedenis Prijs 2019.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789044648164 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

368

Leverbaar

Verwacht

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Datum verwacht

04-10-2022

Levertijd

Verwacht

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “De koopman van Kanton” te beoordelen