Vikingen

IJzeren eeuwen om de Noordzee
Auteur: Jan J.B. Kuipers | Uitgever: Uitgeverij Walburg Pers B.V.

31,99

Vikingen belicht de turbulente periode in de Europese geschiedenis van twee eeuwen confrontaties met de Vikingen, die in de Lage Landen werden afgesloten met aanvallen op Tiel en Utrecht in 1006/1009. Met een blik die reikt van Byzantium tot Groenland en van de Scandinavische voorgeschiedenis tot de slotakkoorden van de Vikingcultuur in de late middeleeuwen. De Lage Landen en naburig gebied vormen het centrum, met speciale aandacht voor het in elkaar grijpen van gebeurtenissen aan beide zijden van de Noordzee.

Ze kwamen als uit de lucht gevallen: een groep Vikingen die in 793 een bloedige aanval uitvoerde op de abdij van Lindisfarne aan de Engelse noordoostkust. ‘Nooit eerder is zulke wreedheid in Brittannië gezien’, schreef Karel de Grotes hofgeleerde Alcuinus, zelf afkomstig uit deze streken. In 810 verscheen een Vikingvloot aan de Friese kust. Deze Deense aanval was een reactie op Karolingische expansie en de ouverture.

Bij de Vikingexpansie ging het tot ongeveer 840 vooral om roofexpedities, waarbij bezochte gebieden snel verlaten werden. Nadien veranderde de tactiek van korte raids in de vorming van complete legers met ruiterafdelingen, opererend vanuit versterkte kampen. Maar tot het einde toe bleven bliksemachtige landgangen vanaf de beruchte langschepen of drakars voorkomen: het Vikingwapen bij uitstek, uiting van absolute maritieme superioriteit.

De overheden stonden lange tijd machteloos. De Vikingen maakten handig gebruik van de desintegratie van het Karolingische rijk: als plunderaars, maar ook als elkaar bestrijdende bondgenoten van Frankische vorsten. De moeizame natuurlijke omstandigheden riepen in het noorden de harde, martiale Vikingcultuur in het leven waarin het doorstaan van ontbering en strijd hoge waarden vormden. Waarden die overigens sterk leken op de oude normen in het nu gekerstende zuiden.

De chronologische benadering in het boek wordt gecomplementeerd met thematische hoofdstukken over bijvoorbeeld de botsing der culturen, langschepen, strijdmethoden en Vikingschatten.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789462494886 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

IJzeren eeuwen om de Noordzee

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

176

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

05-11-2020

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

1 beoordeling voor Vikingen

 1. 5 van 5

  Mr. Emin Schijlen

  Wederom een topexemplaar van Walburg Pers en als het even kan in combinatie te bestuderen met hetzelfde type boekwerk: ‘Karel de Grote, Stamvader van Europa’. Wanneer kennis van beide exemplaren gelijkelijk worden opgedaan ter zake diezelfde Saksische periode, wordt in één oogopslag duidelijk dat de Vikingen aldus de Saksen zelf zijn. Het gemis aan kennis in Vikingen over de oorsprong van de Saksen die op het vaste Europese land werden verdreven door de Romeinen richting Engeland en Denemarken, zijn deze ‘Noormannen’ in Karel de Grote oorspronkelijk familiaal gerelateerd met de Saksen.
  De Saksen worden bij de Romeinen genoemd als een confederatie van Germaanse stammen die na 356 als bondgenoot van Magnentius in de 5e en 6e eeuw met de Angelen, Friezen migreerden naar Engeland. Zo vluchtte de Saksische leider Widukind naar Denemarken in 776 waarvan de nieuwe koning zijn zwager was.
  Voor het op te werpen vijandbeeld in de Saksische krijgskunde worden de bloeddorstige en verwoestende Saksen steeds aan de volkeren gepresenteerd als Noormannen, genaamd Vikingen. Zodoende kon de langeafstandshandel met de Moslims in Andalucia door de Saksen gebroken en gedomineerd worden na plunderingen op plunderingen en opruimacties in elke handelsregio alsof de Vikingen een gezamenlijke vijand zou zijn.
  Hun korte zwaard heette ook de Sax, hun Danegeld betrof een Angelsaksische term, net zoals hun Danelaw duidelijk Saksisch is. Zoals de munteenheid van penningen, schellingen en ponden, hun vrouwelijke kledingdrachten van lange zwarte heksenjurken en de meest wrede genadeloze strijdmethoden. De term ‘overheden’ in het voorwoord is een bevestiging van de krijgskunst zonder vijand ter zake het bovenliggende segment van Saksische Lords voor het militair organisatorisch geheel. Daarin ruim je hele volkeren op, zowel op dorpsniveau, belangrijke handelscentra (Zutphen, Dorestad, Walcheren), opkomst beginnende steden alsmede alle gerekruteerde jongemannen zelf voor een veelheid aan offers voor hun afgoden. Zo hadden de ‘Vikingen’ op pag. 85 elf en twaalf jaar jonge ‘strijders’, die aldus met de troepen op reis meegingen voor hun vreselijke aard en bandeloosheid.
  De term heksen, lange jurkenafbeeldingen en vele slachtpartijen komen dan ook veelvuldig terug ter bevestiging van door-en-door slechte mensen van het ergste soort in vergaande dwaling door de verboden boom van Adem & Eva en het listige kwaad die hen in dwaling houdt met illusies, zoals macht en grondbezit.
  Om de Saksische organisaties en hun krijgskunde beter te begrijpen, weergeeft dit boekwerk in samenhang met Karel de Grote exact hoe gevaarlijk de heilige levensboom van de Saksen is, hoe zij in militair coalitieverband steeds verraderlijk te werk gaan, welke afgoden zij vereren en op welke wijze offers grootschalig aan hun afgoden kunnen worden gegeven zonder dat het in hun/deze geschiedschrijving al teveel opvalt 😉
  Zo is bedrog, verraad en genadeloosheid zaken die zij aanschouwen waarmee aanzien en reputatie verworven kunnen worden, naast het aanjagen van schrik. Dat is hun Danelaw, het huidige rechtssysteem van kwaadaardige heksen in lange zwarte jurken. Op pagina 106 wordt hun wereldboom Yggdrasil indrukwekkend getoond als de verboden boom van Adam & Eve op aarde met de listige slang, de platte aardevorming, witte ijsrotsen aan de buitenste ring, de oceanen en het gesloten systeem waarin de mens wordt beproefd met de verboden boom van Adam & Eva en het listige kwaad.
  Op pagina 107 wordt ook kenbaar gemaakt dat de kerkelijke Maria de heidense/Saksische godinnen verving middels de Saksische kerstening en dat de kerstening aldus een doorzichtige Saksische opzet is om het ingenomen grondgebied volledig te domineren middels gesloten gilden-netwerken, hun tempels/parochies ten behoeve van het onderdrukken van de veroverde gebieden en hun centralisatiepolitiek.


Een beoordeling toevoegen