Verzwegen werk van P.C. Flu

Kindersterfte in Suriname, een erfenis uit de slavernij
Auteur: Nizaar Makdoembaks | Uitgever: Tribunaal

23,00

De Surinaamse medicus Paul Christiaan Flu (1884-1945) bracht het tot hoogleraar tropische hygiëne en rector magnificus van de universiteit Leiden. In 1910 hield hij een baanbrekende lezing over de zeer hoge kindersterfte in Suriname. Zijn adviezen waren verrassend modern. Zo pleitte hij voor de introductie van consultatiebureaus. Wat deed de koloniale overheid? Niets. Het rapport van Flu verdween in een bureaulade. Totdat Nizaar Makdoembaks het ontdekt in de archieven.
Makdoembaks publiceert in dit boek het manuscript van Flu integraal. Ook verzorgt hij de (cultuur)historische context. De hoge kindersterfte is voor alles een erfenis van de slavernij. De vele verkrachtingen en het bijslaapsysteem veroorzaakten grote aantallen seksueel overdraagbare aandoeningen. Met een hoge kindersterfte als gevolg.
Een onthullend boek en een eerherstel voor Paul Christiaan Flu, dat de lezer ook meeneemt in het bewogen persoonlijke leven van deze gedreven arts en onderzoeker.

“Ik heb het boek gelezen én herlezen. Het is een indrukwekkend document. […]gedegen speurwerk.”
Peter Flu (kleinzoon van P.C. Flu)

Nizaar Makdoembaks is arts-onderzoeker en tevens voorzitter van de Stichting Eerherstel Oorlogsslachtoffers Curaçao (SEOC). Van zijn hand verscheen eerder De Aprilmoorden – Berichten vanaf het Kerkhof van de Schande (2012), Hoogste babysterfte van Nederland – Leven aan de onderkant in Amsterdam Zuidoost (2013) en Chinezen gekwetst in Oost en West (2014).

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789076286198 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Kindersterfte in Suriname, een erfenis uit de slavernij

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

188

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

16-10-2014

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Verzwegen werk van P.C. Flu” te beoordelen