Miskend verleden

Hindostaanse boeren in Suriname 1880-1980
Auteur: Ruben Gowricharn | Uitgever: Uitgeverij Verloren

29,00

In Miskend Verleden legt Ruben Gowricharn de onbeschreven geschiedenis van de Hindostaanse boeren in Suriname vast. De boeren kwamen vanuit Brits-Indië als contractarbeiders naar Suriname om daar op de plantages te werken. Vanaf het moment van werving maakten zij drie transformaties door: van plattelander naar plantage­arbeider, van plantagearbeider naar boer en van boer naar stedeling. Vanuit deze transformaties ontwikkelt dit boek een nieuw perspectief op de geschiedenis van de Surinaamse Hindostanen.
Gowricharn analyseert in deze studie de verschillende ontwikkelingsfasen van de boeren, bekritiseert het agrarisch beleid in de (post)koloniale periode en relativeert het zelfbeeld van de Hindostanen dat zij als groep zijn vooruitgegaan. De auteur bespreekt daarbij dat de Brits-Indische boeren in Suriname een cultureel, econo­misch, landschappelijk en politiek erfgoed hebben voortgebracht dat hen nog steeds kenmerkt.
Tegelijkertijd stelt hij vast dat de historische ontwikkeling van de Hindostanen zware offers van de vorige generaties heeft gevergd, waar tot nu toe nauwelijks bij is stilgestaan. Ook aan deze dimensie van het boerenleven besteedt Ruben Gowricharn uitgebreid aandacht.

De auteur bekleedt de Lalla Rookh Hindostaanse Diaspora Leerstoel aan de Vrije Universiteit te Amsterdam.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789087048761 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Hindostaanse boeren in Suriname 1880-1980

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

352

Leverbaar

Niet beschikbaar

Uitgiftedatum

12-10-2020

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Levertijd

Niet beschikbaar

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Miskend verleden” te beoordelen