Sjoerd Andringa

Een poëtisch beeld van Fryslân
Auteur: Rienk Terpstra | Uitgever: Wijdemeer Louw Dijkstra

19,50

Sjoerd Andringa is vooral bekend als persfotograaf, maar hij was ook beeldend kunstenaar. In de jaren dertig van de vorige eeuw volgde hij een opleiding tot meester-schilder. Hij wilde kunstschilder worden en na het behalen van de tekenakte kon hij als zodanig vanaf 1942 zijn brood verdienen. In deze periode hield hij in een boekje nauwkeurig zijn productie en daarbij behorende inkomsten bij. Hij noteerde in totaal maar liefst 679 werken.
In de jaren 1950 werd Andringa persfotograaf en raakte het schilderen en tekenen meer op de achtergrond. Maar altijd wist hij tussen zijn fotografische activiteiten door nog even een schetsje te maken, of zoals hij dan zei: ’even een krabbeltje maken’.

Na zijn pensionering bij het Friesch Dagblad in 1983 pakte hij de draad van het tekenen en aquarelleren weer op. Hij tekende onder meer ruim 200 boerderijen voor het jubileumboek van de 75-jarige Christelijke Boeren en Tuinders Bond (CBTB). Het werk van Sjoerd Andringa past in de traditie van Friese kunstenaars die in de vorige eeuw een realistisch beeld van Friesland vastlegden. Hij heeft zich altijd zeer verbonden gevoeld met de provincie Fryslân.

De inleidende tekst in het boek is van Rienk Terpstra. Het boek is gepresenteerd op 11 januari, tijdens de opening van een dubbel-tentoonstelling in Tresoar en het Historisch Centrum Leeuwarden. Tresoar toont de schilderijen, aquarellen en tekeningen met het onderwerp Fryslân in de brede zin, het HCL belicht de stad Leeuwarden en omliggende dorpen.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789492052056 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Een poëtisch beeld van Fryslân

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

128

Leverbaar

Tijdelijk uitverkocht

Uitgiftedatum

14-01-2015

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Levertijd

Tijdelijk uitverkocht

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Sjoerd Andringa” te beoordelen