Friesland en de Friezen in de Eerste Wereldoorlog

Ver van het front?
Auteur: Kees Bangma, Nynkle Dijkstra, Ritske Mud, Sytze de Graaf | Uitgever: Uitgeverij Aspekt B.V.

29,95

Voor veel Nederlanders is de Eerste Wereldoorlog een onbekende periode. Ons land bleef buiten de oorlog. Daardoor geen duizenden doden, geen loopgraven, geen gifgas. Toch hebben de gebeurtenissen om ons heen een enorme invloed gehad.

In Friesland werden veel Friese mannen gemobiliseerd. Ze waren vaak jarenlang van huis. Tegelijk overspoelden Belgische en Franse vluchtelingen de provincie. In Gaasterland en Leeuwarden kwamen interneringskampen voor buitenlandse militairen. Dagelijkse levensbehoeften waren op de bon. In veel gezinnen heerste armoede, terwijl boeren en handelaren in agrarische producten grote winsten maakten. Honderden zeemijnen spoelden aan op de kusten van de Noord- en Waddenzee, vissers kwamen om door mijnontploffingen. Geëmigreerde Friezen werden ingelijfd in het Amerikaanse leger en sneuvelden. Duizenden buitenlandse kinderen, die ernstig hadden geleden, vonden een veilige plek in Friesland.

Dit boek geeft een uniek beeld van deze vergeten oorlogsjaren aan de hand van wat gewone mensen meemaakten. Laat u meenemen in de verhalen van boer Wietse Duursma en zijn vrouw Iebeltje uit Bakkeveen, burgemeester Jacob Patijn van Leeuwarden, de Belgische kaatser August van Lierde, Clement Hofmans, Josephinus Faes en tientallen anderen die na honderd jaar hun eigen, welverdiende plaats in de Friese geschiedenis krijgen.

2e druk: 2023

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789464626865 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Ver van het front?

Auteur

, , ,

Uitgever

Aantal pagina's

626

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

27-05-2022

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Friesland en de Friezen in de Eerste Wereldoorlog” te beoordelen