Parlement en de velen

Pleidooi voor radicale democratie
Auteur: Dieter Lesage | Uitgever: Uitgeverij Epo

29,90

In onze representatieve democratie regeren de Velen niet, ze worden geregeerd. Onze politieke vertegenwoordigers zijn de Weinigen die regeren, zoals dat ook in een aristocratie het geval is.

Volgens Dieter Lesage moet het Parlement net een Assemblee zijn die de Velen toelaat zichzelf te regeren: ze moeten het parlement democratisch veroveren. Net in deze bijzondere tijden kan een parlement met zijn gekozen vertegenwoordigers de plaats van radicaal en wereldwijd protest zijn.

Als parlementen echter de chantage van regeringen blijven accepteren, als radicaliteit en vertegenwoordiging elkaar niet kunnen vinden, dan stevenen ook wij af op een catastrofe: de implosie van het democratische regime.

‘De parlementaire democratie is in crisis: deze diagnose werd al zo vaak gesteld dat ze ondertussen de kern vormt van het toonaangevende discours over ‘de politiek’. Dit boek verruilt alvast de antiparlementaire consensus voor een radicaal reformisme.’ – socioloog Rudi Laermans (KUleuven)

‘De manier waarop Lesage ieder begrip draait en keert en van alle kanten bevraagt is een feest voor de geest. Hier is een waarlijk democratisch denker aan het werk, merk je, die de lezer niet even zegt hoe het zit, maar hem aanzet tot reflectie en het innemen van een eigen standpunt. Dit boek past in het rijtje van Mark Elchardus’ Reset en Eric Corijns Vlaanderen Ontwaak!, maar is ongetwijfeld het interessantste boek van de drie, precies omdat het verder durft te denken dan de sociologische realiteit.’ – Marnix Verplancke (Knack)

Dieter Lesage is een Belgisch-Duits filosoof. Hij is docent politieke theorie en filosofie aan het RITCS in Brussel en woont in Berlijn. Hij schreef eerder spraakmakende essays als Zwarte gedachten (1998), Vertoog over verzet (2004), Black Sound White Cube (2010, met Ina Wudtke) en Art, Research and Politics (2014).

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789462673779 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Pleidooi voor radicale democratie

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

300

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

20-06-2022

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Parlement en de velen” te beoordelen