Sjaantje. De muze van Isaac Israels

Auteur: Adri van Beelen | Uitgever: Amphora Books

20,00

Op het Amsterdamse Leidseplein ontmoeten eind negentiende eeuw de schilder Isaac Israe?ls en naaister Sjaantje van Ingen elkaar. Hij herkent haar als een model van zijn vriend George Breitner. Israe?ls weet haar over te halen om voor hem te poseren. Voor enige tijd doet Sjaantje dit en als zij op een dag zonder verklaring wegblijft, realiseert Isaac zich dat hij erg aan haar gehecht is geraakt. Als Sjaantje weer opduikt, maakt Isaac het absolute naaktschilderij als uiting van zijn liefde en als eerbetoon aan haar schoonheid. Hoewel ze uit zeer verschillende milieus komen, krijgen zij een relatie. Sjaantje zegt ook trouw te willen blijven aan haar vrijer Dirk de Vijzel, wiens bestaan echter duister blijft. De ware reden van deze smoes wordt pas duidelijk als ze opnieuw, na een lange tijd uit beeld te zijn geweest, in ontredderde toestand bij Isaac aanklopt. Dan worden er dingen in gang gezet die onomkeerbaar zijn.

Het schilderij Liggend naakt van de Amsterdamse impressionist Isaac Israe?ls werd in 2009 uitgeroepen tot ‘Het mooiste naakt uit de Nederlandse schilderkunst’. De verkiezing werd georganiseerd door het tijdschrift Oog van het Rijksmuseum. Sjaantje, de muze van Isaac Israels is de gefictionaliseerde ontstaansgeschiedenis van dit schilderij.

Adri van Beelen (1959) won diverse schrijfwedstrijden en schreef de boeken In vrije val (2008), Celeste (2012), Verborgen (2013), De vrouwenverzamelaar (2015) en de feuilletonreeks De familie Duinen (2017). Daarnaast publiceerde hij voor de reeks Vlaamse Filmpjes het kinderboek Het zieke vliegtuig (2019).

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789064461590 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

230

Leverbaar

Tijdelijk uitverkocht

Uitgiftedatum

11-07-2022

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Tijdelijk uitverkocht

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Sjaantje. De muze van Isaac Israels” te beoordelen