Montyn

Auteur: D.A. Kooiman | Uitgever: Uitgeverij De Harmonie

17,90

Beeldend kunstenaar Jan Montyn meldde zich in 1944, als negentienjarige, vrijwillig bij de Duitse marine. Zijn spectaculaire levensverhaal werd door Dirk Ayelt Kooiman vereeuwigd.

Montyn is een biografie gebaseerd op historische feiten, maar het heeft tegelijk het karakter van een roman omdat met literaire middelen de werkelijkheid van toen, van de loopgraven aan het Oostfront tot de napalmbombardementen van Vietnam, voelbaar wordt gemaakt.

‘…Het wereldgebeuren speelde zich af op een toneel dat onmetelijk ver verwijderd was, voorbij Utrecht, voorbij Amsterdam. Van die wereld was je gescheiden door een onvoorstelbare kloof, een reis van dagen. Dat maakte de angst voor oorlog tot iets onwezenlijks. Daarvoor moest je immers helemaal naar Finland, helemaal naar Polen? – Maar op een schitterende voorjaarsmorgen bleek ook het omgekeerde mogelijk. Het wereldgebeuren ondernam die onvoorstelbare reis. Om vijf uur ’s ochtends werden we gewekt door het gebrom van vliegtuigen. Het was de tiende mei van het jaar 1940…’

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789061691822 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Auteur

Uitgever

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

17-05-1993

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

1 beoordeling voor Montyn

  1. 5 van 5

    Karel de Zwaan

    Een oorlogsklassieker, populair bij jong en oud. De indringende oorlogsbelevenissen van Jan Montyn, opgetekend door Dirk Ayelt Kooiman. Een Engelse vertaling verscheen in 1984 onder de titel A Lamb to Slaughter.

    Montyn vindt het leven in zijn geboorteplaats Oudewater maar saai en kiest voor het avontuur. Uiteindelijk belandt hij aan het oostfront. Maar dat is bij lange na niet het enige ‘avontuur’ dat de jonge Nederlander beleeft. Op wonderbaarlijke wijze weet Montyn steeds het hoofd boven water te houden, al wordt op termijn wel duidelijk dat de gebeurtenissen wel hun sporen nagelaten hebben.

    Over dit boek is veel gesproken. Veel mensen vertelden hoe ze door dit boek ooit aan het lezen raakten. ‘Montyn’ is dan ook zeer meeslepend geschreven en zal weinig lezers onberoerd laten. Later is wel gediscussieerd over de vraag in hoeverre de gebeurtenissen écht gebeurd zijn en of de auteur tijdens zijn interviews met Montyn wel kritisch genoeg is geweest. Veel lezers zullen geen boodschap hebben aan die discussie. Voor de algemene lezer is dit boek vermoedelijk vooral interessant omdat zo duidelijk gemaakt wordt dat de scheidslijn tussen goed en fout soms vrij onduidelijk is. Een heel krachtig verhaal. Waar of niet.


Een beoordeling toevoegen