Met het oog op de ernst der tijden

Mobilisatie in Achterberg, Elst en Rhenen 1939-1940
Auteur: Ad Sulman, Henk P. Deys | Uitgever: BDUlokalemedia B.V.

9,95

Als de Nederlandse regering zich, ‘met het oog op de ernst der tijden, in de zomer van 1939 genoodzaakt ziet het leger te mobiliseren, betekende dit voor de inwoners van de gemeente Rhenen een forse inbreuk op hun samenleving.

De Grebbeberg was een lastige schakel in het Nederlandse verdedigingsstelsel. Ruim 10.000 militairen dienden de Grebbeberg en directe omgeving te verdedigen. Al deze soldaten werden ondergebracht bij burgers en in openbare gebouwen. De door het leger benodigde ruimte werd gevorderd en daar hadden de burgers zich maar naar te schikken. Tijdens de mobilisatieperiode waren militairen en burgers gedwongen met elkaar samen te leven. Eenvoudig was dit niet.

De regering in Den Haag besloot bij een eventueel uitbreken van een oorlog de burgers uit de te verwachten oorlogszone te evacueren. Deze evacuatie, die ruim van te voren werd georganiseerd, kwam op 10 mei 1940 op gang.

Na het beëindigen van de strijd vonden de burgers hun woonplaatsen grotendeels verwoest terug. Voor velen was het leed niet te overzien.

Al deze gebeurtenissen deden een beroep op het burgerlijk bestuur. Eenvoudig was de samenwerking tussen burgerlijke en militaire autoriteiten niet. Er was vaak sprake van tegenstrijdige belangen.

Deze uitgave, die feitelijke informatie combineert met mondelinge ooggetuigenverslagen, geeft een uniek beeld van deze veelbewogen periode in de geschiedenis van Rhenen, Elst en Achterberg.

Dr. Ad Sulman heeft aan de universiteit van Utrecht geschiedenis gestudeerd en is gepromoveerd aan de VU. Zijn belangstelling ligt bovenal bij de sociale geschiedenis. Op dit terrein heeft dr. Ad Sulman een aantal publicaties op zijn naam staan, waaronder ‘Geloven aan de Zoom van de Veluwe’ en ‘Het Hoogeland, Kolonie voor bedelaars en landloopers’.

Dr. H.P. Deys, is amateurhistoricus. Hij heeft onder meer een aantal publicaties over de geschiedenis van Rhenen in de periode van 1939-1940 op zijn naam staan.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789087882174 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Mobilisatie in Achterberg, Elst en Rhenen 1939-1940

Auteur

,

Uitgever

Aantal pagina's

128

Leverbaar

Niet beschikbaar

Uitgiftedatum

23-08-2014

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Levertijd

Niet beschikbaar

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Met het oog op de ernst der tijden” te beoordelen