Erasmus

Dwarsdenker
Auteur: Sandra Langereis | Uitgever: Uitgeverij De Bezige Bij b.v.

39,99

Een buitengewoon indringend en ongekend compleet portret van Erasmus en de tijd waarin hij leefde

Erasmus is een van de grootste cultuurdragers van Nederland en België, en zelfs van heel Europa. Hij wordt beschouwd als sleutelfiguur voor de overgang van middeleeuwen naar moderne tijd. Zijn betekenis voor de literatuur- én wetenschapsgeschiedenis is immens. Erasmus’ duizenden brieven over gewetensdwang en persvrijheid hebben niets aan zeggingskracht ingeboet.

Het grootste deel van Erasmus’ leven en werk bleef tot nu toe onderbelicht. Langereis is de eerste biograaf die zijn levensverhaal recht doet door zijn briefwisseling op de voet te volgen en zijn complete literaire erfenis te beschrijven. Ze toont hem als de sprankelende auteur van de Lof der zotheid en als brutale bijbelwetenschapper die het net zo hevig aan de stok kreeg met pauselijke inquisiteurs als met Luther.  Erasmus’ levensverhaal werpt licht op een opwindend tijdvak: de eeuw van felle humor en grof geweld, van religieus fanatisme en strijd voor intellectuele vrijheid. Deze rijke biografie maakt de actualiteit van  geschiedenis invoelbaar.

Met Erasmus: dwarsdenker schreef Sandra Langereis opnieuw een betrokken biografie die de aandacht vestigt op de onmisbaarheid en kwetsbaarheid van cultuur in alle tijden.

Sandra Langereis is historicus, biograaf en schrijver. Haar vorige biografie, De woordenaar, over drukker en uitgever Christoffel Plantijn, werd genomineerd voor de LIbris Geschiedenis Prijs en door de Volkskrant en Trouw verkozen tot beste biografie en beste geschiedenisboek van 2014. 

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Dwarsdenker

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

752

Leverbaar

Niet beschikbaar

Uitgiftedatum

04-03-2021

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Levertijd

Niet beschikbaar

Druk

1

2 beoordelingen voor Erasmus

  1. Historiek

    “Dit Erasmusboek rust op een paar ijzersterke pijlers. Langereis vertaalde haar teksten zelf uit het Latijn en Grieks. In de noten staan de originele citaten. Dat maakt kritiek – voor classici althans – mogelijk en past bij Erasmus’ werkwijze. Ook haar stijl werkt vernieuwend.” – Joost Eskes op Historiek

    Lees hier de hele bespreking

  2. 5 van 5

    Jean Crapts

    Een magistraal werk. Mooi om het leven van Erasmus te volgen. Nooit geweten dat Erasmus zo’n veelschrijver is geweest.


Een beoordeling toevoegen