De geheugenlozen

De herinnering als wapen tegen het populisme
Auteur: Géraldine Schwarz | Uitgever: Atlas Contact

24,99

‘De geheugenlozen’ van Géraldine Schwarz is een krachtig pleidooi om het verleden onder ogen te zien en zo inzicht te krijgen in de opkomst van het populisme.

Géraldine Schwarz ontdekt op een dag dat haar Duitse grootvader in 1938 voordelig een joods bedrijf heeft overgenomen. Na de oorlog verlangt de eigenaar, die zijn familie in Auschwitz verloor, herstelbetalingen. Karl Schwarz, zoals vele Duitsers, weigert zijn verantwoordelijkheid als meeloper te erkennen.

Hier begint de Duits-Franse auteur via drie generaties van haar familie haar lange, pijnlijke en spannende onderzoek naar de verwerking van het verleden die als fundament heeft gediend voor de Duitse democratie. Schwarz verbindt steeds haar familiegeschiedenis met de grote geschiedenis, ze legt met haar overvloedige bronnenmateriaal verrassende verbanden, en ze schroomt niet om op parallellen te wijzen in de huidige politieke ontwikkelingen, de ‘ruk naar rechts’, in vele Europese landen.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789045041643 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

De herinnering als wapen tegen het populisme

Auteur

Uitgever

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

18-12-2019

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

2

1 beoordeling voor De geheugenlozen

  1. Historiek

    “Géraldine Schwarz schreef met De Geheugenlozen een boek dat in deze tijden bijzonder actueel is. Het voorbeeld van haar grootvader doet ons nadenken over hoe ver schuld en verantwoordelijkheid kunnen gaan. Schwarz is op dit vlak zeer duidelijk: haar boek is één lang pleidooi om het verleden onder ogen te willen zien en hiervan ook de gevolgen te willen dragen.” – Patrick Praet

    Lees hier de hele bespreking


Een beoordeling toevoegen