Waterwolven

Een geschiedenis van stormvloeden, dijkenbouwers en droogmakers
Auteur: Cordula Rooijendijk | Uitgever: Olympus Pockets

25,00

Al eeuwenlang proberen mensen te voorkomen dat Nederland door het water wordt opgeslokt. Nu de waterwolf weer vaker zijn kop opsteekt is hun geschiedenis actueler dan ooit.

Waterwolven gaat over stormvloeden, dijkenbouwers en droogmakers, over mensen die al eeuwenlang proberen te voorkomen dat Nederland door het water wordt opgeslokt. Het gaat over de Friezen die terpen bouwden in de Waddenzee, over monnik Willem van Saeftinghe die op blote voeten de Zeeuwse slikken in trok om klei op hopen te scheppen, over Andries Vierlingh, Brabants dijkgraaf en vader van zes kinderen, over molenmaker Jan Adriaanszoon Leeghwater, die valse kerkklokken voor de Amsterdamse Zuiderkerk ontwierp, over baggeraar Adriaan Volker, die voortijdig een boottocht met prins Frederik verliet, zodat hij gewoon thuis kon eten.

Het gaat over Nicolaas Cruquius, een hopeloze hypochonder en vrijgezel die de gevaarlijke Haarlemmermeer wilde temmen. Net als Jan Anne Beijerinck, die het water werkelijk zag zakken en overblijfselen van huizen en kerken tevoorschijn zag komen die het meer in de loop der jaren had opgeslokt, als braaksel uit een maag. Cornelis Lely streed een leven lang voor een dijk dwars door zee, terwijl Johan van Veen niet alleen het Deltaplan maakte, maar ook voorganger werd van een sekte, terwijl hij toch echt atheïstisch was opgevoed. Een geloof in God, dat hadden de mannen gemeen, en anders wel een geloof in de maakbaarheid.

Tot laat in de twintigste eeuw, de samenleving seculariseerde, en de maakbaarheidsgedachte door postmodernisten opzij werd gezet. Totdat de dreiging van het water ernstiger werd dan ooit. Het wachten is op de volgende stormvloed. Deze verhalen maken Waterwolven tot een zeer rijke geschiedenis van Nederland.

NRC Handelsblad
Recensie

‘Nederlandser dan Waterwolven kan een boek niet zijn.’

Trouw
Recensie

‘Mooi verzorgd boek.’

Parool
Recensie

[waardering: 4 sterren]

Telegraaf
Recensie

‘Bijzonder leesbaar geschreven.’

NRC
Recensie door Pieter Steinz

Pieter Steinz, chef NRC Boeken, is lovend over Waterwolven. Klik hier voor het filmpje waarin Steinz vertelt waar het boek precies over gaat. ‘Zeer helder, zeer begrijpelijk […] ontzettend goed geschreven boek.’

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789046703380 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Een geschiedenis van stormvloeden, dijkenbouwers en droogmakers

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

408

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

03-06-2011

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

4

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Waterwolven” te beoordelen