Een andere Jezus

Het Jezusdossier in het licht van de psychopathologie
Auteur: Ernest Maes | Uitgever: Mens & Cultuur Uitgevers N.V.

20,00

De auteur verwerpt de premisse dat ‘Jezus de zoon van God was en is’. Zoals bij vele anderen vatte bij hem een tegenovergestelde mening post. Zonder aan de goede trouw van Jezus te twijfelen, onderkent hij in Jezus’ geestelijke evolutie een voortschrijdende ontwikkeling van psychiatrische symptonen.

Op de eerste plaats worden de paranoïde waanideeën toegelicht: “Ik ben de Messias”. ” Ik ben de mensenzoon”. “Ik ben Zoon van God”. Vervolgens wordt betoogd dat van die waanideeën werden aangewakkerd door psychotische hallucinaties van het type: de openscheurende hemel, de duif bij de doop in de Jordaan, de duivel en de wilde dieren in de woestijn, het bezoek van Mozes en Elia bij de verheerlijking ip de berg enz. Op de derde plaats voert het boek een reeks interpretatieve waandenkbeelden op uit het Jezusdossier; ‘Ik ben de Weg, de Waarheid en het Leven”, “Ik ben het Licht van de wereld”, “Ik ben het Levend water”.

Op overtuigende wijze analyseert dokter Maes stap voor stap de drie psychotische symptonen. Zijn conclusie is ontluisterend, maar klemmend. Jezus was geen mensgeworden zoon van God, hij was hooguit een psychotische idealist!

Als deze diagnose de historische realiteit van twintig eeuwen correct benadert, dean geeft ze onmiskenbaar aanleiding tot één verdere consequentie: de ganse christelijke theologie is aan een noodzakelijke herziening toe.

 

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789072931825 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Het Jezusdossier in het licht van de psychopathologie

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

431

Leverbaar

Niet beschikbaar

Uitgiftedatum

14-11-2000

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Levertijd

Niet beschikbaar

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Een andere Jezus” te beoordelen