Philips-meisje van kamp Vught

Haar levensverhaal
Auteur: Sanne van Heijst | Uitgever: Atlas Contact

22,99

Juni 1943. In Kamp Vught wordt de Joodse tiener Gerda Nothmann door het elektronicaconcern Philips uitgekozen om in hun werkplaats binnen het prikkeldraad kriegswichtige radiobuizen te maken. Zo komt zij bij het Philips-Kommando terecht, een selecte groep gevangenen waarvan het kleine aantal Joodse werkers lange tijd vrijgesteld kan worden van transport.
Als de verlegen en onhandige Gerda na een jaar toch wordt gedeporteerd, samen met vierhonderd andere Joodse vrouwen, blijkt haar nieuwe identiteit van ‘Philips-meisje’ haar redding in Auschwitz. Voor elektronicagigant Telefunken gaat zij weer radiobuizen maken. Na een bijna fatale dodenmars komt ze in Zweden weer op krachten. Zonder familie overgebleven, vertrekt Gerda in 1946 naar Amerika.
Sanne van Heijst maakte voor het schrijven van dit levensverhaal gebruik van Gerda’s eigen oorlogsherinneringen, die in dit boek opgenomen zijn. Uit de brieven die de ouders Nothmann hun dochter tussen 1939 en 1943 schreven, reconstrueert zij het trieste lot van Gerda’s in Berlijn achtergebleven familie. Met naoorlogse familiedocumenten schetst zij Gerda’s Amerikaanse leven, waarin haar oorlogsverleden geleidelijk een steeds grotere rol gaat spelen. Voorts werpt zij nieuw licht op de betekenis van Philips voor de overleving van Gerda en veel van haar lotgenoten.

Go2War2
Recensie

´Een mooi en informatief boek. Het is een indrukwekkend levensverhaal geworden over een tragisch leven.´ – Go2War2.nl

NRC Handelsblad
Recensie

´Diepgravende en ontroerende biografie. (…) Een modelboek waarvan er niet genoeg geschreven kunnen worden.´ – Elsbeth Etty, NRC Handelsblad

Managementboek Magazine
Recensie

´Sanne van Heijst heeft dit levensverhaal prachtig, nauwkeurig en respectvol beschreven. Een bijzondere toevoeging aan de Holocaustliteratuur, vooral omdat Gerda’s eigen herinneringen, opgetekend in 1978, integraal in het boek zijn opgenomen. Kippenvel.´ – Managementboek magazine

Leeskost.nl
Recensie

´Een bijzonder boeiend boek.´ – Leeskost.nl

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789045031361 Categorieën: , ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Haar levensverhaal

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

320

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

24-04-2016

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Philips-meisje van kamp Vught” te beoordelen