Voyage à Surinam

Beschrijving van de Nederlandse bezittingen in Guyana door P.J. Benoit
Auteur: P.J. Benoit | Uitgever: Walburg Pers

22,99

Omstreeks 1830 bezocht de Belgische avonturier en kunstenaar Pierre Jacques Benoit Suriname. Hij schreef daarover in het Frans het boek ‘Voyage à Surinam’. Benoit maakte tijdens zijn verblijf in Suriname 100 schitterende tekeningen over het Surinaamse leven van alledag, mensen, rituelen, gebruiksvoorwerpen, muziekinstrumenten en de prachtige Surinaamse natuur. Deze tekeningen werden door twee andere Belgische kunstenaars, Jean Baptiste Madou en Paul Lauters, gelithografeerd. Elke plaat werd zodoende een klein kunstwerk.

Het verhaal van Benoit werd in 1843 in een goede, iets ingekorte, versie vertaald en uitgeven in Nederland. Op deze vertaling kwam een verassend commentaar van Marten Douwes Teenstra, een tijdgenoot van Benoit die in de periode dat Benoit in Suriname verbleef ook in Suriname woonde en werkte als landbouwadviseur en inspecteur van openbare werken. Zijn korte commentaar plaatst af en toe grote vraagtekens bij verhalen van Benoit maar is op bepaalde punten weer lovend over het werk.

In deze uitgave hebben we het Nederlands – van zowel de vertaling uit 1843 alsmede het commentaar daarop uit 1844 – licht gemoderniseerd zodat het prettig leest maar toch de sfeer van een heel andere tijd behoudt.

De oorspronkelijke Franse uitgave was in zwart-wit maar er werden ook een paar speciale exemplaren gedrukt met lithografieën in kleur. Die gekleurde platen hebben we gebruikt om zodoende de schoonheid van deze kleine kunstwerken volledig tot hun recht te doen komen. 

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789057305535 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Beschrijving van de Nederlandse bezittingen in Guyana door P.J. Benoit

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

192

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

15-04-2016

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Voyage à Surinam” te beoordelen