Engelen uit Europa

Auteur: Hans van der Jagt | Uitgever: Prometheus

45,00

Imperialisme en moraal lijkt een tegenstelling. Militair geweld en kolonisatie gaan moeilijk samen met sociaal beleid en progressieve democratische ideeën. Toch geloofde een voorhoede van Europese bestuurders en intelligentsia rond 1900 heilig in deze paradox. Deze ‘ethici’ probeerden het koloniale systeem van binnenuit te hervormen.

Gouverneur-generaal en minister A.W.F. Idenburg was de opmerkelijke belichaming van het Nederlands ‘ethisch-imperialisme’. Vooruitstrevende idealen over democratie, economische welvaart en zelfstandigheid voor Nederlands-Indië en Suriname vielen samen met hard militair ingrijpen, behoudzucht en internationale machtspolitiek.

De latere Indonesische schrijver Pramoedya Ananta Toer gaf Idenburg de ironiserende bijnaam ‘het engelengezicht van Europa’. De zachtmoedige antirevolutionair Idenburg stond symbool voor de dubbele moraal van goedbedoelende bestuurders uit Europa. Zijn beleid vormde de prelude op een bloedige onafhankelijkheidsoorlog die hij juist had willen voorkomen.

Hans van der Jagt is historicus. Hij promoveerde aan de Vrije Universiteit Amsterdam en is gespecialiseerd in de geschiedenis van het kolonialisme en de geopolitieke verhoudingen. Hij werkte als universitair docent aan de Universiteit Utrecht en als adviseur op het ministerie van Defensie. Thans is hij werkzaam bij de Adviesraad Internationale Vraagstukken.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

504

Leverbaar

Tijdelijk uitverkocht

Uitgiftedatum

08-06-2022

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Levertijd

Tijdelijk uitverkocht

Druk

2

1 beoordeling voor Engelen uit Europa

  1. 5 van 5

    Jurrian van Lenthe

    Geweldig boek dat een levendig beeld schetst en interessant perspectief biedt op het Imperialisme van Nederland in met name Nederlands Indië in de eerste helft 20e eeuw. Ook een interessant inzicht om te zien wat de invloed van de visie van de bestuurder Idemburg op imperialisme was en invloed hierin op de uiteindelijke onafhankelijkheid strijd van Indonesië. Aanrader!


Een beoordeling toevoegen