Zijn naam was Piet

Het korte leven van een onbekende verzetsman
Auteur: Rhijn Feith | Uitgever: Uitgeverij Walburg Pers B.V.

34,99

Aan het leven van Pieter Rutger Feith (1911-1941), vader van de auteur, kwam een einde door een fietsongeluk. Zijn beide kinderen groeiden op zonder enige herinnering aan hem. Aan de hand van nagelaten brieven, foto’s en dagboeken konden zijn jeugd, studententijd, dienstplicht bij de Bereden Artillerie, werkzaamheid als assuradeur en huwelijk met Adine de Jonge gereconstrueerd worden. De tijd waarin hij leefde wordt schetsmatig besproken.

Aangezien zijn deelname aan de strijd tegen de Duitse invasie en zijn verzetswerk, ook aan zijn vrouw, onbekend waren, moest een speurtocht in archieven uitkomst brengen.
Op 10 mei 1940 wist het Regiment Artillerie bij Mill (Oost-Brabant), bestaande uit reservisten, waaronder Piet, bemand met archaïsche kanonnen, een aanval in de rug door Duitse stoottroepen af te slaan.

Na terugkeer uit krijgsgevangenschap raakte Piet vanaf september 1940 betrokken bij militaire spionage. De eerste schreden op dit levensgevaarlijke pad waren amateuristisch. Verraad lag op de loer en niemand was te vertrouwen. Na Piets dood zette de ID-groep en de groep Kees, waartoe hij gerekend wordt, het spionagewerk voort.

Alle leden van Piets naaste familie en schoonfamilie namen, ieder op eigen wijze, aan het verzet deel. Ernst de Jonge werd, vanwege zijn rol in De Soldaat van Oranje, de meest bekende.

Rhijnvis Feith (1939) is tot zijn pensionering als orthopedisch chirurg en opleider verbonden geweest aan ziekenhuis Rijnstate in Arnhem. Hij bekleedde nadien nog vele jaren extramurale functies. Na beëindiging hiervan ontstond tijd voor de speurtocht naar het leven van zijn vader.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789462493759 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Het korte leven van een onbekende verzetsman

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

336

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

24-04-2019

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

2 beoordelingen voor Zijn naam was Piet

  1. Sonja van Kalkeren

    Hallo, ik ben Sonja van Kalkeren, dochter van Daan van Kalkeren. Mijn vader heeft ook gevochten in Mill, mei 1940. Ik ben ook op zoek gegaan naar het verhaal van mijn vader en kom steeds meer te weten. Mijn vader heeft gevochten in de buurt van de oude kapel, was vuurleider en heeft met de oude kanonnen geschoten uit 1880.
    Heeft o.a. samen gewerkt met Fennel. Misschien wilt u contact met mij opnemen via de mail? Hebben onze vaders elkaar gekend? Mijn vader heeft n.m. ook veel met paarden gewerkt! Sonja

  2. Historiek

    Beste Sonja, wij hebben geen contactgegevens van auteurs. U kunt het beste contact opnemen met de uitgever, in dit geval Walburg Pers, misschien dat zij u verder kunnen helpen.


Een beoordeling toevoegen