Wiardus Willem Buma en het geheugen van Friesland

Auteur: Sybrand van Haersma Buma | Uitgever: Wijdemeer Louw Dijkstra

24,90

Het negentiende-eeuwse Friesland was van een trots zelfstandig gewest met een eigen stadhouder veranderd in een perifere Nederlandse provincie, ondergeschikt aan de regering in Den Haag. Dit verlies aan eigenheid leidde tot een opleving van de belangstelling voor het roemruchte Friese verleden. Een kleine bovenlaag van oude adel en nieuwe burgerij liep voorop in de herontdekking van de eigen Friese identiteit. Een prominente vertegenwoordiger van deze elite was mr. Wiardus Willem (Wite) Buma (1802-1873). Hij was jarenlang gedeputeerde en vervolgens lid en president van het provinciaal gerechtshof van Friesland.
Hij was ook een gedreven historicus die de ene na de andere vondst uit het rijke Friese verleden opdiepte. Aan de hand van zijn levensverhaal schetst zijn verre nazaat Sybrand van Haersma Buma het beeld van het Friesland in de negentiende eeuw, waarin de geest van modernisering voortdurend in botsing kwam met de wens tot behoud van wat restte van het oude Friesland.

SYBRAND VAN HAERSMA BUMA
(Workum, 1965) is sinds 2019 burgemeester van Leeuwarden. Daarvoor was hij fractievoorzitter in de Tweede Kamer en politiek leider van het CDA. Sybrand Buma is de achterachterachterkleinzoon van Wiardus Willem Buma. Hij is lid van het bestuur van de stichting mr. W.W. Bumaleen.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789083344805 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

208

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

27-11-2023

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Wiardus Willem Buma en het geheugen van Friesland” te beoordelen