Koks en kelners

1750-1950
Auteur: Patricia Van den Eeckhout | Uitgever: Ertsberg

34,95

Op restaurant gaan is een feest. Maar niemand heeft het over de koks, kokkinnen, kelners en kelnerinnen. Dit boek vertelt de geschiedenis van dat alomtegenwoordige, maar ‘onzichtbare’ horecapersoneel. Koks waren letterlijk onzichtbaar. In hun ondergrondse, oververhitte keukens leverden ze een dagelijkse strijd tegen de klok en de steenkooldampen. Maar ook het zaalpersoneel was in zekere zin onzichtbaar. In de klassensamenleving van voor de Tweede Wereldoorlog werd van hen een dienstvaardige ondergeschiktheid gevraagd.
Van 1750 tot aan de Tweede Wereldoorlog en met focus op Brussel, Amsterdam, Parijs, Londen, Berlijn en Wenen, vertelt Patricia Van den Eeckhout hoe het horecapersoneel leefde, werkte, at, sliep, ruziede en zijn brood verdiende. Hoe werd iemand kok? Hoe verliep een kokscarrière? Waarom waren koks zo gehecht aan hun steenkoolfornuis? En waarom was een koksmes meer dan een gewoon mes? Was de chef de cuisine een tiran of een vaderfiguur? Leefden zaalwerkers enkel van fooien? Waarom bemoeiden horeca-uitbaters zich met de snor van hun kelners? Was een succesvolle maître d’hôtel een entertainer? Waarom leken serveersters zorgende dienstboden? En hoe groot was de zedelijke dreiging van in exotische kostuums gestoken kelnerinnen? Deze en andere kwesties worden in dit boek gefileerd. Welkom in de wereld van koks en kelners!

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789464984309 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

1750-1950

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

560

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

10-03-2025

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

2 beoordelingen voor Koks en kelners

  1. 5 van 5

    Peter Scholliers

    uniek overzicht van een verborgen wereld. meer dan 200 jaar geschiedenis van de bovenste plank.

  2. 5 van 5

    Anoniem

    topwerk van tophistorica.


Een beoordeling toevoegen