Geen mannen, maar duivels!

Nederlanders in het Franse vreemdelingenlegioen
Auteur: Rende van de Kamp | Uitgever: QV Uitgeverij

30,95

In de loop van de geschiedenis traden duizenden Nederlanders toe tot het in 1831 opgerichte Franse Vreemdelingenlegioen. Zij vochten met deze Franse elite-eenheid in tal van bloedige oorlogen. Van de Mexicaans-Franse oorlog in de negentiende eeuw, met de heroïsche slag bij Camerone, tot de Eerste en Tweede Wereldoorlog in de vorige eeuw. Maar ook aan de (koloniale) oorlogen in Vietnam en (Noord-)Afrika en VN-missies over de hele wereld werd en wordt door Nederlanders in dienst van het Legioen deelgenomen. In dit boek worden hun ervaringen veelal uit de eerste hand opgetekend. Naast uitgebreide aandacht voor de tradities, de cultuur, de loodzware opleiding en de altijd zeer risicovolle inzet van het Legioen, rekent het boek af met enkele hardnekkige mythes, zoals over het zogeheten anonymat (criminelen die in het Legioen schuilen) en het verlies van nationaliteit door legionair te worden.

De lezer van het boek maakt kennis met dappere mannen die werden overladen met medailles of achterbleven op vergeten slagvelden, maar ook met deserteurs en fantasten. Bekende schrijvers en oud-legionairs als Jan Montyn, Richard Klinkhamer, Louis Ferron en Jan Cremer passeren de revue, maar ook veel anonieme Nederlanders die voor de Franse zaak of de wereldvrede hun leven in de waagschaal legden.
Het resultaat is een uniek boek met veel feiten, anekdotes en interviews, gelardeerd met nooit eerder gepubliceerde kleuren- en zwart-witfoto’s, dat het échte verhaal vertelt van Nederlanders in het Franse Vreemdelingenlegioen.

Auteur Rende van de Kamp diende zelf zeven jaar lang in het Franse Vreemdelingenlegioen en publiceerde eerder drie boeken over Nederlanders in vreemde krijgsdienst.

Recensie door Gerrit Valk van Checkpoint

‘Nu heb je psychologen, vroeger had je het Vreemdelingenlegioen’, zegt een van de geïnterviewde oud-legionairs in het boek Geen mannen, maar duivels! van Rende van de Kamp, zelf oud-legionair, UNIFIL-veteraan en oud-kapitein in het Kroatische leger. En inderdaad, liefdesverdriet, ruzie thuis en ontslag op het werk konden motieven zijn om naar Frankrijk te trekken en zich aan te melden bij het Légion Étrangère. Andere motieven waren: drang naar avontuur of de aantrekkingskracht van de oorlog. Vooral de avonturiers waren volgens een Nederlandse oud-legionair uit het goede hout gesneden. Wel wordt in dit boek een broodjeaapverhaal doorgeprikt, namelijk dat misdadigers meer dan welkom waren in dit milieu. Niets is minder waar. Na aanmelding werd en wordt nog steeds uitgebreid onderzoek gedaan naar de antecedenten en misdadigers werden zonder pardon weggestuurd. Uitgebreid wordt in dit boek de geschiedenis van dit regiment belicht. Niet alleen komt de algemene geschiedenis aan bod, maar ook de lotgevallen van de Nederlandse vrijwilligers worden beschreven. Liefst vierduizend Nederlanders sloten zich na de oprichting van het Vreemdelingenlegioen in 1831 aan bij dit regiment. Velen van hen vochten ook met de Fransen mee in de Eerste Wereldoorlog. Tussen de hoofdstukken door zijn interviews afgedrukt met voormalige Nederlandse vrijwilligers.

Legionairs verbonden zich voor vijf jaar aan het legioen. Voor velen was dit te lang en desertie kwam dan ook met regelmaat voor. Anderen kregen de smaak te pakken en verlengden hun verblijf of meldden zich elders aan voor de strijd, zoals in Nederlands-Indië en in Korea. Diverse vrijwilligers sloten zich tijdens de Tweede Wereldoorlog aan bij de Prinses Irenebrigade. Drie van hen zouden zelfs bij de bevrijding van ons land om het leven komen. Anderen probeerden na terugkeer een loopbaan in de burgersamenleving op te bouwen. Dat ging, zo toont dit boek aan, niet iedereen goed af.
Ook de Nederlandse vrijwilligers richtten een veteranenorganisatie op, namelijk de Nederlandse Vereniging van Oud-Legionairs Capitaine Danjou (NVOL). Deze werd zeer onlangs opgeheven. Ik hoop dat het archief van de NVOL niet is vernietigd en zal worden overgedragen aan het Nationaal Archief of het Nederlands Instituut voor Militaire Historie.

Rende van de Kamp heeft een uitstekend boek geschreven. Hij beschikt over een vaardige pen en, wat zeker net zo goed van belang is, hij heeft zorgvuldig onderzoek verricht. Deze uitgave verdient dan ook een breed leespubliek.

Recensie door Wil Zaagman van Mars et Historia

Van de Kamp heeft in zijn eerdere boeken al bewezen vaardig en boeiend te kunnen schrijven. Dit oorspronkelijke werk over een tot nog toe vrijwel nergens belicht onderwerp bevestigt dat alleen maar. Mijn conclusie mag duidelijk zijn: bent u geïnteresseerd in het Vreemdelingenlegioen of Nederlanders in vreemde krijgsdienst? Koop dan dit boek. Het is zijn prijs zeker waard!

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789082080032 Categorieën: , ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Nederlanders in het Franse vreemdelingenlegioen

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

328

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

27-09-2014

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Geen mannen, maar duivels!” te beoordelen