Een Zeeuws slavenschip

Na de kust van Guine om slaven, de wind oost
Auteur: Ad Tramper | Uitgever: Den / De Ruiter Boer

14,00

’s Morgens de wind NO en NOtO, steijve koelte en dick weer, staaken 2 reven in de marseijls, maackte klaaransie om onderseijl te gaan met de 6 glazen in de voormiddag. Ligten ons tuijanker en staaken het slip uijt. Gingen onder seijl met de 8 glazen in de voormiddag, passeerde Vlissinge, schooten 3 schooten.

Het zijn de eerste regels uit het scheepsjournaal van de Prins Willem de Vijfde op 11 december 1751. Het fregatschip begint hier aan zijn tweede slavenreis naar de kust van West-Afrika en Suriname. Zeeuwen speelden een grote rol in de trans-Atlantische slavenhandel. Middelburgse en Vlissingse slavenhandelaren vervoerden circa 300.000 slaven van West-Afrika naar West-Indië. De grootste speler op dit toneel was de Commercie Compagnie van Middelburg. Het bedrijfsarchief van deze compagnie is grotendeels bewaard gebleven. Aan de hand van archiefmateriaal en literatuur wordt een beeld geschetst van het leven aan boord van een Zeeuws slavenschip.

Over de auteur: Ad Tramper (1960) studeerde maritieme geschiedenis aan de Universiteit van Leiden en is gemeentearchivaris van Vlissingen.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789079875580 Categorieën: , , ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Na de kust van Guine om slaven, de wind oost

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

120

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

11-06-2014

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Een Zeeuws slavenschip” te beoordelen