De Watersnoodramp van 1570

Een ooggetuigenverslag van Jan Fruytiers
Auteur: Lenny Veltman | Uitgever: Amsterdam University Press

29,99

In 1570 richtte de Allerheiligenvloed in het noorden van Europa enorme schade aan. Veel gebieden langs de Noordzeekust en de grote rivieren veranderden in één grote kolkende watermassa.

Van deze vrijwel vergeten watersnoodramp is een ooggetuigenverslag bewaard gebleven van rederijker, schrijver, componist en vertaler Jan Fruytiers (ca. 1525-ca. 1579), vooral bekend van zijn verslag over het Beleg van Leiden. De tekst over de Allerheiligenvloed bevat zowel de ervaringen van Fruytiers zelf als die van lotgenoten. Zijn verbijstering over de omvang van de ramp en de totale ontreddering die hij waarnam, zijn voelbaar aanwezig. Naast feitelijke informatie over de Allerheiligenvloed biedt de tekst ook kennis over geografie, kosmologie, de Bijbel en waterbeheer.

Lenny Veltman presenteert een kritische teksteditie en een hertaling in modern Nederlands met annotaties. In haar inleiding gaat zij in op de figuur Fruytiers, zijn bronnen en de sociale en cultuurhistorische context. Deze integrale benadering leidt tot een herwaardering van de tekst én Jan Fruytiers.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789048562947 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Een ooggetuigenverslag van Jan Fruytiers

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

256

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

27-05-2024

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “De Watersnoodramp van 1570” te beoordelen