De pest in Europa 1347-1352

Geschiedenis van een epidemie
Auteur: M. Boshart | Uitgever: Booklight

19,95

In oktober 1347 arriveerden Genuese schepen op Sicilië. De schepen kwamen uit De Krim en tijdens de tocht was een groot deel van de bemanning en de passagiers slachtoffer geworden van een dodelijke ziekte: de pest. Via het Middellandse Zeegebied bestormde de pest, later ook de Zwarte Dood genoemd, het Europese continent om in minder dan vijf jaar een derde tot de helft van de bevolking weg te vagen. Niemand was veilig voor deze ziekte, ongeacht maatschappelijke positie of genomen voorzorgsmaatregelen. Priesters en paupers, pachters en prinsen – de pest maakte geen onderscheid.

In dit boek wordt beschreven hoe en waarom de pest toesloeg, wat de ziekte voor de bevolking betekende en hoe het maatschappelijke, economische en kerkelijke leven werd ontwricht. De pest bracht het slechtste in de middeleeuwse mens boven met als dieptepunt het uitroeien van de joodse bevolking. Maar de pest inspireerde ook tot daden van medemenselijkheid en heroïek. En uiteindelijk werd in deze periode de basis gelegd voor de Renaissance, voor het nieuwe Europa.

M. Boshart (1940) studeerde sociale geografie aan de Universiteit van Amsterdam. Een groot deel van zijn werkzame leven was hij docent aan het Hogere Beroeps Onderwijs. Momenteel verdeelt hij zijn tijd vooral tussen het beheer van een antiquariaat en de historische aspecten van enge ziekten.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789491472558 Categorieën: , Tag:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Geschiedenis van een epidemie

Auteur

Uitgever

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

29-07-2014

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

2 beoordelingen voor De pest in Europa 1347-1352

  1. 1 van 5

    Karen de Grote

    echt super stom boek, mijn dochter had het gelezen en had er dagen nachtmerries van

  2. 5 van 5

    Jaap Buis

    Briljant boek. En: de geschiedenis van de pestepidemie 1347-1352 vormt bijvoorbeeld een belangrijk deel van “A Distant Mirror: The Calamitous 14th Century” van Barbara Tuchman (in het Nederlands vertaald en uitgegeven als “De waanzinnige 14e eeuw”). Met Bosharts boek krijgt men daarbij een bijzonder goede achtergrond gepresenteerd van hetgeen er in die dagen (letterlijk) rondging..


Een beoordeling toevoegen