Dankzij Dorien

Spirituele autobiografie vanuit La Douce France
Auteur: Hélène Nijssen | Uitgever: Willems Uitgevers

22,50

Dat zijn de hoofdthema’s in dit welhaast letterlijk grensverleggend boek dat de lezer laat zien dat er heel veel grenzen zijn die je over kunt gaan. Die tussen Leven en Dood, tussen wat je voor Mogelijk en wat je voor Onmogelijk houdt; de grens tussen Vroeger en Nu en natuurlijk de grens tussen landen.

Tijdens het uitpakken van verhuisdozen in haar nieuwe woonland Frankrijk komt Hélène een oud fotoalbum tegen en kan de verleiding niet weerstaan om het even te openen. Dat brengt haar terug naar het moment waarop ze een telefoontje van haar tante krijgt dat haar leven behoorlijk zal veranderen: haar nichtje Dorien is op weg naar haar werk verongelukt. Ze is dan pas 34. De herinnering aan die dramatische gebeurtenis doet Hélène nog verder teruggaan in de tijd. Ze beschrijft hoe zij en haar nichtje samen opgroeiden, hoe mensen tijdens haar jeugd leefden, hoe het er toen uitzag en ze linkt dat geregeld met het leven van nu. Zo wordt het herkenbaar voor velen.

Weer terugkomend op het telefoontje, vertelt ze over de ervaringen die zij korte tijd daarna met haar nichtje heeft en die haar duidelijk zullen maken dat Dorien niet ‘weg’ is, dat het ‘hierna’ niet ophoudt, maar dat het, over de grenzen van de dood heen, in een andere dimensie verdergaat. De beschrijving van deze ervaringen en van het leven vroeger is verweven met de impact van hun emigratie, wanneer zij en haar hele gezin in 2006 besluiten hun comfortabele bestaan in Nederland te verruilen voor een heel ander leven in een heel ander land. Hoe kom je tot die stap en wat doet die met je? Waarom ga je voor dat ene land en niet voor een ander, de wereld is immers zo groot? Wil je die veilig gewaande comfortzone die je zo zorgvuldig hebt opgebouwd wel loslaten? Durf je dat? Of is het toch maar schijnveiligheid, want zie hoe snel iets, letterlijk in een fractie van een seconde, totaal anders kan zijn. Hélène vertelt over haar gevoelens bij het nemen van die beslissing en het zetten van die stap, die natuurlijk niet alleen op haar, maar ook op haar man en kinderen een enorme invloed heeft. Daarbij geeft ze nog wat achtergrondinformatie over la Douce France, beschrijft het Franse schoolsysteem en vertelt ze een paar anekdotes.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789493306219 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Spirituele autobiografie vanuit La Douce France

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

224

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

01-12-2022

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

9 beoordelingen voor Dankzij Dorien

 1. 5 van 5

  Julie

  Dit boek neemt de lezer mee terug naar Hélène’s jeugd en hoe het leven er toen uitzag. Ze geeft de lezer een goed beeld van haar relatie met haar nichtje Dorien; samen opgroeien als zusjes en later de belevenissen na de tragische dood van Dorien. Ook vertelt Hélène over haar leven op het Franse platteland. Verder zitten er elementen in het boek die ons wat dieper doen nadenken over het leven zelf. Heel fijn geschreven en leest lekker weg. Zeker een aanrader!

 2. 5 van 5

  Josée Vroomen

  Heel prettig leesbaar. Page-turner!
  Heel knap beschreven vanuit haar jeugdherinneringen en later….
  Aanrader!

 3. 5 van 5

  Jacqueline

  Ellen heeft mij verrast met een boeiend boek waarbij humor en ontroering elkaar afwisselen. Het boek leest makkelijk weg. Een mooi debuut, een aanrader!

 4. Paul

  Dit eerste boek van de hand van Hélène Nijssen beschrijft iets wat ik (misschien ten ontrechte) zie als 2 reizen, op een makkelijk leesbare manier in elkaar gebreid. De eerste is een serie wake-up calls nadat haar nicht tragisch verongelukt, en middels wie ze een aantal aanwijzingen uit het “Jenseits” krijgt. Die dragen uiteindelijk bij tot de tweede reis, waarbij Nederland voor la douce France wordt verruild. Ik lees -te- weinig, maar had dit boek in voor mij recordtempo uit.
  Wie nog een zetje nodig heeft om het over een andere boeg te gooien is na het lezen van dit boek waarschijnlijk wel overtuigd dat het kan. En dat “minder hebben, meer zijn” ook eens levensfilosofie kan zijn.

 5. 5 van 5

  Meer tussen Hemel en Aarde

  ‘Dankzij Dorien over de grens’ heb ik in één adem uitgelezen. Het is een vlot en onderhoudend geschreven terugblik op de verhuizing van Ellen en haar gezin van Maastricht naar Frankrijk. Bij het uitpakken van de verhuisdozen wordt Ellen op aangename wijze geconfronteerd met de herinneringen aan haar jeugdvriendinnetje en nichtje Dorien. Ze neemt de lezer mee naar het Maastricht en Sittard van weleer met grappige en ontroerende anekdotes over het leven in de jaren ’60 en ’70. De sterke verbondenheid die ze met haar nichtje ervaart, blijft ze ook na de plotselinge dood van Dorien voelen en die leidt dan ook tot een aantal bijzondere spirituele ervaringen. In het tweede deel van het boek beschrijft Ellen op levendige wijze de ontwikkelingen die leidden tot de verhuizing naar Frankrijk. Maar meer dan een goed geschreven ‘ik vertrek-roman’ is ‘Met Dorien over de grens’ vooral ook een aansporing om je meer open te stellen voor zaken die in eerste instantie onverklaarbaar lijken en meer te leven vanuit en te vertrouwen op de eigen intuïtie.

 6. 5 van 5

  Chris

  ”Dankzij Dorien” van Hélène Nijssen.

  Hélène neemt je mee over grenzen.
  Over de grens van een land, van onbekende onzekerheid maar ook over de grens van het leven, van een vriendschap die niet eindigt bij de dood. Een vriendschap die een extra dimensie krijgt door de aanwezigheid van de ziel van Dorien.
  Je belandt in een verhaal over spiritualiteit en emigratie, over iemand missen die plots uit het leven gerukt wordt.
  Wat dit alles nóg mooier maakt…Hélène is de lieve eigenaresse van de Gite in Frankrijk waar wij nu logeren. Hierdoor werd het verhaal nog meer tastbaar.

 7. 5 van 5

  carol

  De podcast hoorde ik voordat ik het boek in handen kreeg. Ik dacht dat het een boek zou zijn dat je af en toe moet wegleggen om te laten bezinken, maar neen hoor. Het leest zeer vlot en is helemaal niet zweverig of dromerig, zoals sommigen zouden denken, het is gewoon zo echt. Mooi geschreven, ook over de streek waar ze terecht komt met haar gezin. Het maakte me bewust dat het leven moet geleefd worden, dat je signalen niet mag negeren. Prachtig geschreven. Lees het zou ik zeggen!

 8. C.M. Heemskerk

  Op fietsvakantie op de tandem vanuit Nederland, kregen we pech in Cahors. Niet in het bergachtige en nagenoeg onbewoond gebied waar we daarvoor doorheen gefietst waren, maar daar, waar een station was, een camping en ook nog een fietsen winkel, daar zakten we door het achterwiel. Ik was ergens ook opgelucht, want het was heel erg zwaar in de heuvels met ons aanhangwagentje achter de tandem en ik had in de heuvels al vaker gedacht dat we Santiago de Compostella nooit zouden gaan halen op de tandem.
  Ik had sterk het gevoel dat onze pas twee overleden moeders samen hadden besloten dat het genoeg was geweest met onze zware tocht en ons op deze manier een halt toe hadden geroepen.

  Wat heeft dit te maken met het boek?
  In de fietsenwinkel kwamen we een vrouw tegen, en ik vertelde haar ons verhaal en mijn gedachten over mijn gevoel bij de pech en dat ik voelde dat het zo had moeten zijn, ons lot in de streek le Lot
  Zij sprak over haar boek dat ze geschreven had en dat haar boek me wel zou aanspreken. Haar man hielp ondertussen mijn man zijn Nederlands te vertalen naar het Frans, wat heel fijn was. Onderwijl vroeg ik haar de titel van het boek en haar naam op te schrijven. En op het briefje, dat ik goed opborg in mijn paspoort stond Dankzij Dorien, haar naam Helène Nijssen, en haar adres van hun huis en de gites.
  Twee dagen later kochten we twee nieuwe fietsen en hebben onze reis voltooit.

  Thuisgekomen heb ik het boek gelezen en het was een brok van herkenning, behalve dan dat wij niet geëmigreerd zijn. Maar haar verleden, de tijd waarin we leefden en ook het voelen dat overleden dierbaren niet echt ver weg zijn en ook voorspellende gedachten hebben die uitkomen. Ik heb het boek in een dag uitgelezen, kon het niet naast me neerleggen. En ook het verhaal van Cahors, de geschiedenis, de cultuur van de Fransen, de wijn cultuur, heel mooi uitgelegd. En ook het verhaal van van de duivelsbrug, precies daar waar we weer onze Camino naar Santiago de Compostella op pakten.

 9. Kees Thiers

  Het boek “Dankzij Dorien” leest heerlijk weg en blijft boeiend zodat je het boek niet gemakkelijk even weg legt en daardoor snel uitleest. Schrijfster Hélène Nijssen weet je telkens weer aan het denken te zetten met haar mooie intermezzo’s en meerdere keren met een belangrijk algemeen vraagstuk in het leven: ‘is dit het nou?’ Twijfels en emoties worden door Hélène Nijssen mooi verwoord of het nu gaat om het overlijden van haar nicht Dorien of de eerste schooldag in Frankrijk van haar jongste zoon Daan. Voor degenen die emigratieplannen hebben, waar ook naar toe, is dit boek helemaal een aanrader.


Een beoordeling toevoegen