info@geschiedenis-winkel.nlCONTACT
0item(s)

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Product was successfully added to your shopping cart.
  • Zo onafhankelijk als een zeehond Zo onafhankelijk als een zeehond

Zo onafhankelijk als een zeehond

Het leven van Lenie 't Hart
Auteur: Nina van den Broek | Prijs: € 22.99

Schrijf de eerste review over dit boek

Snel overzicht

In de afgelopen vijftig jaar werd Lenie ’t Hart (1941) het boegbeeld van de zeehondenopvang – niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld. De zeehondencrèche in het Groningse Pieterburen groeide dankzij tienduizenden donateurs uit tot een miljoenenbedrijf.

Toen ’t Hart in 1971 begon met de opvang van zeehonden werd in de landen om ons heen nog volop op zeehonden gejaagd. Hiertegen kwam eind jaren zeventig een groot wereldwijd protest op gang. In die tijd transformeerde de zeehond van ‘stinkdier’ tot knuffeldier, met Lenie ’t Hart als de personificatie van dat knuffeldier. Maar ze werd meer dan dat: ’t Hart was jarenlang de ambassadeur van de door vervuiling bedreigde Waddenzee. In 2006 kreeg ze van het ministerie van Landbouw de zilveren erepenning uitgereikt voor haar niet-aflatende inzet voor de zeezoogdieren en het Waddengebied.

‘Zorg voor de underdog, dat is mijn levenswerk,’ aldus ’t Hart. Niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld ontplooit ze al decennialang initiatieven om de leefbaarheid voor dier en mens te verbeteren. Haar levenshouding – ‘Ik ben geloof ik een beetje een anarchist’ – en haar tomeloze strijdlust roepen zowel bewondering als weerstand op. Ze is geliefd, wordt geprezen, maar ook verguisd en versmaad.

In Zo onafhankelijk als een zeehond wordt een intiem en eerlijk portret van Lenie ’t Hart gegeven, met aandacht voor haar jeugdjaren, haar levensvisie en de wereld waarin ze nog altijd strijdbaar actief is.

NINA VAN DEN BROEK (1968) publiceert over de cultuurhistorie van Noord-Nederland. Zij schreef onder meer Kom, vul de glazen, over oude Groninger plattelandscafés, en Vlak land, een serie portretten van boeren in Noord-Nederland. Momenteel werkt ze aan het boek Liefhebbers van genever en brandewijn, een studie naar het negentiende-eeuwse kroegleven in de provincie Groningen.

Beschikbaarheid: Leverbaar

€ 22,99
Historiek verkoopt (nog) geen e-books. Dit boek toch als e-book bestellen? Kijk dan bij Bol

Gratis bezorging vanaf € 19,75 euro - Levering in Nederland en België

Extra informatie

Uitgever Prometheus
Pagina's 296
ISBN 9789044641103
Verschenen 12-11-2019
Productvorm Zachte kaft
Datum verschijning 00-00-0000
Product lengte 213 mm
Product breedte 137 mm
Product hoogte 22 mm

Eigen tags

Gebruik spaties om tags te scheiden. Gebruik enkele aanhalingstekens (‘) voor woordgroepen.

  1. Schrijf de eerste review over dit boek

Uw mening

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een review plaatsen. U kunt, inloggen of registreren

Meer geschiedenisboeken uit deze categorie: