info@geschiedenis-winkel.nlCONTACT
0item(s)

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Product was successfully added to your shopping cart.
  • Voorkant Voorkant

Video

Verdrongen verleden

De 16e (Ierse) Divisie in Vlaanderen , 1917
Auteur: Jan Huijbrechts | Prijs: € 24.95

Schrijf de eerste review over dit boek

Snel overzicht

De Grote Oorlog eindigde bijna een eeuw geleden, maar de rol die nationalistisch, katholiek Ierland in dit verschrikkelijke conflict speelde blijft tot op de dag vandaag een gevoelig thema. Het verhaal van de 16e(Ierse) Divisie, de belangrijkste bijdrage van nationalistisch en katholiek Ierland tot de Britse oorlogsinspanning, illustreert op een dramatische wijze de complexiteit en de tegenstrijdigheden van het Ierse engagement in de Eerste Wereldoorlog.

De 16e (Ierse) Divisie kende triomf en tragedie aan het westelijke front. Een groot gedeelte van deze gebeurtenissen speelden zich af in Vlaanderens velden. Ze boekte, samen met haar ideologische opponent – de 36e (Ulster) Divisie – een spectaculaire overwinning met de inname van Wijtschate op 7 juni 1917 maar beleefde een paar maanden later, opnieuw samen met de 36e Divisie, ook één van haar grootste tragedies bij de zinloze strijd rond de Frezenberg. Dit boek focust niet alleen op wat er toen gebeurde maar geeft ook duiding bij het ontstaan én de teloorgang van deze, in meer dan een opzicht bijzondere eenheid. Ierse katholieken en nationalisten hadden in 1914 en 1915 met duizenden vrijwillig dienst genomen in het Britse leger in de hoop op die manier het al bijna afgeronde politieke proces dat tot zelfbestuur voor Ierland moest leiden, te bespoedigen. Toen diegenen die het geluk hadden de hel te hebben overleefd naar huis terugkeerden, kwamen ze in een land terecht dat ze nauwelijks herkenden en dat het liefst zo snel mogelijk hun inzet vergat. Tot voor kort werd hen zelfs een plaats in de officiële Ierse geschiedschrijving ontzegd. In ‘Verdrongen Verleden’ vindt u hun ongecensureerde en vooral tragische verhaal…

Jan Huijbrechts (°1962) is master cultuurwetenschappen en publiceerde een twintigtal meestal militair-historische studies. Dit boek is het resultaat van twee van zijn passies: Ierland en de Eerste Wereldoorlog. In de meer dan dertig keer dat hij op het Groene Eiland verbleef probeerde hij een dieper inzicht te verwerven in het boeiende en soms dramatische verhaal van het land en volk. Ierland en de Ierse geschiedenis kennen, net als de geschonden frontlandschappen van de Eerste Wereldoorlog, intussen nauwelijks nog geheimen voor hem.

Beschikbaarheid: Leverbaar

€ 24,95
Historiek verkoopt (nog) geen e-books. Dit boek toch als e-book bestellen? Kijk dan bij Bol

Gratis bezorging vanaf € 19,75 euro - Levering in Nederland en België

Dit boek zit in de categorie:


Oorlog en vrede
Eerste Wereldoorlog
Landen
België

Extra informatie

Uitgever BVBA Flemaco - Uitgeverij Polemos
Pagina's 256
ISBN 9789082677942
Verschenen 06-12-2018
Productvorm Harde kaft
Datum verschijning 00-00-0000
Product lengte 247 mm
Product breedte 175 mm
Product hoogte 23 mm

Eigen tags

Gebruik spaties om tags te scheiden. Gebruik enkele aanhalingstekens (‘) voor woordgroepen.

  1. Schrijf de eerste review over dit boek

Uw mening

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een review plaatsen. U kunt, inloggen of registreren

Meer geschiedenisboeken uit deze categorie: