info@geschiedenis-winkel.nlCONTACT
0item(s)

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Product was successfully added to your shopping cart.
  • Voorkant Voorkant

Thomas Mann

Schrijverschap tegen de vergankelijkheid
Ongeveer 5-7 werkdagen
Auteur: Margreet den Buurman | Prijs: € 19.95

Snel overzicht

Het beschrijven van een groots leven als dat van Thomas Mann (1875 Lübeck ? 1955 Zürich) is meer dan een avontuurlijke reis. Natuurlijk kennen wij hem als auteur van De Buddenbrooks, een roman waar hij in 1929 de Nobelprijs voor ontving, van Dood in Venetië en van De Toverberg. Naast vele romans en novellen schreef hij essays, gaf hij lezingen en hield hij nauwgezet dagboeken bij. Drie romans en een novelle zijn voor verfilming bewerkt en over zijn leven verscheen een film. Want behalve zijn vier jaar oudere, eveneens schrijvende broer Heinrich Mann, werden twee van zijn zes kinderen ook beroemd als journalist en schrijver: Erika en Klaus.
Thomas Mann bleef zijn hele schrijversleven schatplichtig aan het milieu waar hij uit voortkwam: een welvarend koopmansgeslacht uit Lübeck, met de graanfirma Joh.Siegm.Mann, die door de vroege dood van zijn vader in 1891 teloorging. En hoewel de tijden veranderden, bleef hij standsbewust en woonde hij altijd in villa?s of landhuizen met personeel.
Naast het belang van zijn achtergrond, is Thomas Mann echter vooral de auteur van het Fin de siècle en van het Interbellum. Toen in 1914 de Eerste Wereldoorlog uitbrak, was hij een huisvader met vier kinderen. Deze oorlog leidde tot een breuk met Heinrich omdat ze verschillende kampen vertegenwoordigden. Bijna twintig jaar later nam Thomas Mann met pijn in het hart afscheid van Duitsland toen het land was uitgeleverd aan de nazi?s. Publiceren werd hem onmogelijk gemaakt en met zijn gezin woonde hij na 1933 vijf jaar in Zwitserland en bijna veertien jaar in Amerika. Hier ontwikkelde hij zich tot politiek geweten van Duitsland. Zijn persoonlijk leven en zijn leven als publieke persoon waren hierbinnen niet altijd te scheiden. Hij verzuchtte dan ook weleens dat velen iets over hem vonden, maar dat hij zelden werd gekend.
Margreet den Buurman is literatuurwetenschapper, vertaler Duits en auteur. Voor Aspekt vertaalde zij vele boeken uit het Duits. Ook verscheen van haar een monografie over de Rote Armee Fraktion.
Martijn Lak in de Internationale Spectator
over ?Duitse herfst?: ?een fraaie schets van
de opkomst en radicalisering van de beweging.?


www.godeau.com
Recensie door Andreas Delanoye

Vlot leesbaar als een boeiend gegeven hoorcollege en voorzien van mooi beeldmateriaal en toepasselijke uitreksels van brieven en romans, is dit zeker een aan te raden boek. Het is dan ook uitkijken naar den Buumans biografie over Heinrich Mann en haar monografie over Thomas Mann in Lübeck, die volgend jaar bij dezelfde uitgeverij verschijnen.Een biografie mag geen onverdeeld lofschrift zijn, en dat heeft den Buurman heel goed begrepen. De minder rooskleurige aspecten van Mann komen ook in dit werk naar boven. Zijn ijdelheid en het slecht verdragen van kritiek bijvoorbeeld, alsook zijn vaak kleinzielige houding, bijvoorbeeld op financieel gebied, in het conflict met Heinrich maakt hem er geen nobeler mens op. Als hoofd van een groot gezin was hij heel op zichzelf gericht en alles stond in functie van het schrijven. Uit de getuigenissen van zijn kinderen blijkt hij als vader vaak ontoegankelijk te zijn geweest. Het maakt de persoon van Thomas Mann kwetsbaarder, minder onaantastbaar. Een ander, soms onderbelicht gegeven is zijn homoseksualiteit, die hij in een tijd waarin het taboe was deze te beleven, altijd heeft onderdrukt.

Het is de verwevenheid van de persoon en zijn schrijverschap met de geschiedenis waarvan hij een exponent is (het Fin de siècle, de Wereldoorlogen), die Thomas Mann tot zo?n intrigerend figuur maakt. Margreet den Buurman is er in haar biografie in geslaagd om deze verschillende facetten evenwichtig te belichten en ze samen te voegen tot een fascinerend portret.

Vlot leesbaar als een boeiend gegeven hoorcollege en voorzien van mooi beeldmateriaal en toepasselijke uitreksels van brieven en romans, is dit zeker een aan te raden boek. Het is dan ook uitkijken naar den Buumans biografie over Heinrich Mann en haar monografie over Thomas Mann in Lübeck, die volgend jaar bij dezelfde uitgeverij verschijnen.

26 November 2010

Meer Margreet den Buurman
uitgeverijaspekt.nl
Uitgeverij Aspekt /


Meer boekenrecensies
Joost de Vries :: Clausewitz
Arthur Japin :: Vaslav
Ippolito Nievo :: Belijdenissen van een Italiaan
Tommy Wieringa :: Ga niet naar zee
Alessandro Baricco :: Emmaüs
Yves Petry :: De maagd Marino
André Aciman :: Witte Nachten

Meer op Goddeau.com
goddeau.com
goddeau.com

Friesch Dagblad
Recensie door Ger Witteveen

Voor wie voor het eerst of bij vernieuwing kennis wil maken met leven en werk van Thomas Mann, zou eigenlijk eerst de inleiding op diens leven en werk moeten lezen van Margreet den Buurman. ( Friesch Dagblad 5 februari 2011)

Beschikbaarheid: Leverbaar

€ 19,95

Gratis bezorging vanaf € 19,95 euro - Levering in Nederland en België

Dit boek zit in de categorie:


Literaire auteurs

Extra informatie

Uitgever Uitgeverij Aspekt B.V.
Pagina's 324
ISBN 9789059118768
Verschenen 01-09-2010
Productvorm Zachte kaft
Datum verschijning 00-00-0000

Eigen tags

Gebruik spaties om tags te scheiden. Gebruik enkele aanhalingstekens (‘) voor woordgroepen.

Meer geschiedenisboeken uit deze categorie: