info@geschiedenis-winkel.nlCONTACT
0item(s)

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Geschiedenis van Den Haag

Boeken over de geschiedenis van Den Haag.

Product was successfully added to your shopping cart.

Den Haag

Geschiedenis van Den Haag

Boeken over de geschiedenis van Den Haag.

Den Haag

Van hoog naar laag sorteren

   

Artikelen 1 tot 10 van 58 in totaal

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 1. Laan van Meerdervoort - Margot C. Berends

  De Laan van Meerdervoort wordt wel de langste laan van Nederland en zelfs van Europa genoemd: bijna zes kilometer lang. De laan is een letterlijke en figuurlijke dwarsdoorsnede van Den Haag. Alles is er te vinden: winkels, scholen, bedrijven, instellingen, kerken, woonhuizen in soorten en maten, parken, waterwegen en vele nationaliteiten.

  Dit boek begint op huisnummer 1 en eindigt bij nummer 1803. De laan is opgedeeld in vijf stukken. Auteur Liza van Kuik vertelt steeds uitgebreid over de ontstaansgeschiedenis van ieder gedeelte van de laan. Ze vermeldt ook leuke weetjes, zo was het schelpenpad op de middenberm lange tijd een geliefde flaneerplek en schilderde onder meer Vincent van Gogh hier.

  Daarna geven auteurs Jolly van der Velden en Margot Berends bij ieder stuk van de laan korte impressies van allerlei ontmoetingen en bezoeken. Ontmoetingen met bewoners van vroeger en nu, met mensen die op de laan werken en met voorbijgangers. Bezoeken aan bijzondere gebouwen, verborgen tuinen en markante pleinen. Zo verhalen ze over het gymnasium Haganum, park Sunny Court en de Chinese Muur. Tussendoor verdiepen ze zich in de daklozenopvang op de laan, in een woonblok met onbegaanbare balkons en in een kinderspeeltuin van rond 1890.
  € 19,95
 2. Schuilen in Den Haag - Colette Cramer

  Deze publicatie is het resultaat van een onderzoek naar en een inventarisatie van het Haagse erfgoed uit de Koude Oorlog. Het gaat om militair erfgoed, erfgoed van de Bescherming Bevolking, schuil-ruimtes die op initiatief van bedrijven en bewoners zijn opgericht en noodzetels die de bescherming van de overheid moesten verzekeren. Het betreffende erfgoed is uitgebreid in beeld gebracht. Daarnaast wordt beschreven of en op welke wijze de afzonderlijke objecten met elkaar zijn verbonden, als onderdeel van een groter systeem dat Den Haag en ons land tegen de vijand moest beschermen.
  € 27,00
 3. Den haag 40-45 - Maarten van Doorn

  Aan de hand van zo'n 130, vaak nog niet eerder gepubliceerde foto's vertelt dit boek een beeldverhaal van Den Haag in de Tweede Wereldoorlog. De Residentie kreeg het in de oorlog zwaar te verduren. Bominslagen, op huizenblokken neergestorte V1's en V2's, het bombardement van het Bezuidenhout en het Korte Voorhout, de afbraak van honderden gebouwen en de bouw van talloze bunkers en antitankversperringen voor de aanleg van de Atlantikwall maakten de stad op vele plekken bijna onherkenbaar.

  De Hagenaars zelf leden niet minder onder de oorlogsomstandigheden, zoals door de gedwongen evacuatie van zo'n 125.000 inwoners uit het kustgebied en het wegvoeren van meer dan 10.000 joden naar de Poolse vernietigingskampen. De Hongerwinter sloeg ongenadig toe en maakte talloze slachtoffers. De langverwachte bevrijding vormt het slotakkoord van dit indrukwekkende fotoboek over de vijf oorlogsjaren in de Hofstad.

  Over de auteur: Maarten van Doorn, publicist, was als onderzoeker verbonden aan het Haags Gemeentearchief.

  Meer boeken in de 40-45 reeks

  € 24,95
 4. Het Den Haag Boek - Maarten van Doorn

  Handzaam, lekker leesbaar en uitbundig geïllustreerd: dat zijn de kenmerken van Het Den Haag Boek. Op veler verzoek verschijnt nu een tweede, bijgewerkte druk van dit reeds lang uitverkochte handboek over de geschiedenis van de Hofstad. De auteurs nemen de lezer mee op een chronologische reis door de tijd.
  € 14,95
 5. Indisch leven in Den Haag, 1930-1940 - Gerard Termorshuizen

  Onder zijn pseudoniem Melis Stoke schreef Herman Salomonson (1891-1942) in de jaren dertig in het weekblad De Indische Verlofganger driehonderd columns over de lotgevallen van 'Indische mensen' in Den Haag. Omdat ze ook nu nog zeer lezenswaardig zijn, worden er in dit boek vijftig heruitgegeven, met inleiding en commentaar. Al hadden de oud-Indischgasten, tot wie Salomonson zelf behoorde, zich weer moeten aanpassen aan de moederlandse zeden en gewoonten, de Indische ervaring raakten ze nooit meer kwijt. Ze waren 'anders', mensen voor wie de 'Indische sfeer' wezenlijk bleef in hun leven. De op allerlei momenten tot leven geroepen herinnering aan een gedeelde identiteit vervulde daarbij een beslissende rol. In de columns worden de verschillen in leefgewoonten maar vooral in mentaliteit tussen de oudgasten en de 'solide Hollanders' telkens weer naar voren gehaald. Het is het nostalgisch terugverlangen naar 'daarginds' dat Salomonsons verhalen verbindt.
  € 19,00
 6. Architect Louis de Wolf (1871-1923) - Peter Van Dam

  De Haagse architect Lodewijk (Louis) Antonius Hermanus de Wolf (1871-1923) wordt beschouwd als de belangrijkste exponent van de (Wiener) Sezessionstil in ons land. De Sezessionstil is een afgeleide stijlvorm binnen de Art Nouveau ofwel Jugendstil. Binnen deze stijl is het ontwerppatroon meer geometrisch bepaald. Hierbij wordt gebruik gemaakt van vernieuwende bouwmaterialen zoals de geglazuurde verblendsteen, naast siersmeedwerk en keramiektegels als decoratievorm. Tot de bekendste voorbeelden van het werk van De Wolf behoort de Salon de Rafraichissements, in opdracht van J.A. Krul in 1903 gebouwd aan Noordeinde 42- 44.

  Het unieke ontwerptalent van De Wolf komt verder tot uiting in enkele fraai gevormde winkelpanden die gebouwd zijn voor opdrachtgevers zoals Schröder & Co, Lijnkamp en Peek & Cloppenburg. Voor Heineken Brouwerij begeleidde De Wolf talrijke bouwprojecten in Den Haag, Amsterdam, ’s-Hertogenbosch, Nijmegen, Utrecht en Heerlen. Daarnaast ontwierp De Wolf meerdere toonaangevende villa’s en herenhuizen, gebouwd aan onder meer de Prins Mauritslaan, de Juliana van Stolberglaan, de Nieuwe Parklaan en de Laan van Meerdervoort. Verslechterende economische omstandigheden en gewijzigde voorkeuren in bouwstijl zorgen na de Eerste Wereldoorlog voor een stijlbreuk waarbij gekozen wordt voor vernieuwende architectuur. De Wolf verzorgt in deze periode ontwerpen voor scholenbouw: sober en gericht op functioneel gebruik.

  Over het persoonlijke leven van De Wolf is zeer beperkt materiaal beschikbaar. Van zijn bureau-archief resteren slechts enkele ontwerptekeningen die zijn nagelaten aan het Haags Gemeentearchief. In 1923, tijdens het vele werk in uitvoering, overlijdt De Wolf onverwachts. Architect Louis De Wolf was een talentvol architect die het Haagse stadsbeeld verrijkte met een aantal opvallende gebouwen. Met zijn originele interpretatie van de (Wiener) Sezessionstil en zijn bijzondere materiaalgebruik kunnen we met recht spreken van een Haagse bouwmeester.

  Deel 4 van de serie Haagse bouwmeesters in de 19e en 20e eeuw in voorbereiding handelt over architect Johannes Mutters Jr. (1858-1930).

  € 29,95
 7. Rembrandt in het Mauritshuis - Charlotte Rulkens

  Het Mauritshuis in Den Haag bezit één van de belangrijkste collecties Rembrandts ter wereld. Dit nieuwe boek belicht op een verrassende manier alle achttien schilderijen die ooit onder de naam ‘Rembrandt’ in de collectie van het museum zijn gekomen. Hieronder zijn niet alleen iconische werken als 'De anatomische les' en het late 'Zelfportret', maar ook collectiestukken die inmiddels niet meer aan Rembrandt zelf worden toegeschreven. Aan de hand van historische personen, zoals stadhouder Willem V, koning Willem I en museumdirecteur Abraham Bredius, wordt verteld hoe er in de loop der tijd tegen deze schilderijen is aangekeken en hoe het beeld van Rembrandt steeds is veranderd. Daarnaast wordt ingegaan op de schilderijen zelf en hun plaats binnen het oeuvre van de meester.

  Deze rijk geïllustreerde publicatie verscheen bij de tentoonstelling 'Rembrandt en het Mauritshuis' die in het kader van het Rembrandtjaar 2019 in het Mauritshuis te zien was.
  € 14,95
 8. Geschiedenis van Den Haag in Vogelvlucht - Michiel van der Mast

  Het verhaal begint bij de eerste bewoners van het latere Haagse grondgebied zo'n 5800 jaar geleden en eindigt met de Nucleaire Top in 2014. De auteurs: Michiel van der Mast, Robert van Lit en Chris Nigten, beschrijven de talrijke ontwikkelingen en gebeurtenissen in deze lange periode: van de bouw van het Binnenhof in de dertiende eeuw tot het IJspaleis (de bijnaam van het nieuwe stadhuis); van lakennijverheid tot ijzergieterij Enthoven; van Mozarts optredens tot het geruchtmakende concert van de Rolling Stones in het Kurhaus; van graven en stadhouders tot koningen en koninginnen, die Den Haag als woonplaats kozen; van regeringscentrum tot demonstraties en van de Tweede Wereldoorlog tot Stad van Vrede en Recht.
  De bondige tekst met veel aandacht voor Den Haag als internationale stad en de talrijke illustraties op groot formaat maken Geschiedenis van Den Haag in vogelvlucht tot een boeiend lees- en kijkboek.

  De titel verschijnt gelijktijdig in een Nederlandse en een Engelse editie, waarmee het internationale karakter van de stad recht wordt gedaan.

  Technische gegevens:
  Formaat 24 x 29,7 cm
  Omvang 184 pagina's
  Uitvoering rijk geïllustreerd in kleur
  Afwerking gebonden
  Prijs € 29,90
  Geïllustreerd: geheel in kleur
  Uitvoering: Hardcover
  Taal: Nederlands
  € 29,90
 9. De Haagse plekken - Ad van Gaalen

  De 100 mooiste en interessantste plekken van Den Haag. Plekken die iedere Hagenaar gezien moet hebben. Door de schrijvers van De Haagse Canon.

  Waar staat het smalste huisje van Den Haag? Liep er een stoomtram achter de huizen van de Laan van Meerdervoort? Staat het eindstation van die lijn er nog? Vanaf welke plek kan je heel de kustlijn van Den Haag zien, zonder dat je met de boot hoeft? Op deze en vele andere vragen geven Ineke Mahieu en Ad van Gaalen antwoord in dit boekje. Ze kozen de 100 mooiste en interessantste Haagse plekjes en schetsen voor u de geschiedenissen die schuilgaan achter deze plaatsen. 100 boeiende verhalen. 100 plaatsen die u gezien moet hebben.
  Deze opvolger van de inmiddels befaamde Haagse Canon is geen stadsgids, al staat het idereen vrij om aan de hand van dit boekje een stadswandeling uit te stippelen. Wandelen door de stad kan nu ook thuis, met dit fraaie overzicht. Iedere Hagenaar zal veel bekends tegenkomen, maar ongetwijfeld óók de nodige verrassingen.
  € 9,90
 10. 1813: Haagse bluf - Wilfried Uitterhoeve

  Begin november 1813 trokken de Fransen geleidelijk weg uit ons land. Tijdens het machtsvacuum van enkele weken dat volgde, waren de twijfel en onzekerheid groot. Oude regenten en nieuwe bestuurders; kooplieden en fabrikanten; stadsvolk en boeren; gereformeerden, doopsgezinden, katholieken en joden; Friezen, Brabanders en Hollanders - ze hadden allemaal hun eigen angsten, belangen en verwachtingen.
  Zou het land terugkeren naar de gewestelijk-oligarchische verhoudingen van voor de Bataafs-Franse tijd? Zou de gereformeerde godsdienst weer de heersende worden, Holland weer het dominante gewest? En wat te doen met Oranje?
  Het Algemeen Bestuur, met Gijsbert Karel van Hogendorp en Reinhard Falck, bracht orde in de chaos. Met doorzicht, list en bluf verenigde het alle groepen, klassen en gewesten onder zich. De Prins van Oranje mocht aantreden als hoofd van de gloednieuwe monarchale eenheidsstaat - op voorwaarde dat hij de verworvenheden van de Bataafs-Franse tijd zou accepteren.
  Aan de hand van een reeks wervelende gebeurtenissen in 24 plaatsen - van Groningen en Hoogeveen tot Den Haag, Middelburg en Den Bosch - verhaalt Wilfried Uitterhoeve in 1813 - Haagse bluf van de beroering die het jonge Nederland in 1813 in zijn greep hield.

  Wilfried Uitterhoeve (1944) publiceerde eerder twee, meermalen herdrukte boeken waarin de Bataafs-Franse tijd centraal staat: een biografie van Cornelis Kraijenhoff en Koning, keizer, admiraal, over de ondergang van het Koninkrijk Holland in 1810.
  € 25,00
Van hoog naar laag sorteren

   

Artikelen 1 tot 10 van 58 in totaal

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5