info@geschiedenis-winkel.nlCONTACT
0item(s)

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Product was successfully added to your shopping cart.
  • Van tuindersknecht tot onderkoning Van tuindersknecht tot onderkoning

Passage-reeks Van tuindersknecht tot onderkoning

Biografie van Marinus Ruppert
Auteur: Jorien de Bruijn | Prijs: € 20.00

Schrijf de eerste review over dit boek

Snel overzicht

Van tuindersknecht tot onderkoning schetst de levensloop van Marinus Ruppert (1911-1992), de landarbeider die opklom tot vice-voorzitter van de Raad van State, het hoogste adviescollege van de Nederlandse regering. In de tussenliggende periode maakte Ruppert naam als christelijk-sociaal denker en als invloedrijk en niet zelden ook controversieel bestuurder van de christelijke vakbeweging.

Dit eerste deel van de tweedelige biografie is gewijd aan de beginfase van Rupperts carrière. Het beschrijft hoe hij als jong tuindersknecht actief werd in de christelijke landarbeidersbond en de lutherse beweging. Door intensieve zelfstudie ontwikkelde hij zich in de jaren dertig tot een intelligent en gedreven verdediger van het christelijk-sociale gedachtegoed. In zijn publicaties keerde hij zich tegen communisme, socialisme en nationaal-socialisme. Tijdens en na de bezetting trad Ruppert naar voren als de nieuwe ideoloog van het CNV. Hij zette zich af tegen de oude gereformeerd-antirevolutionaire garde, die vasthield aan een vakorganisatie van zich afzonderende christenen. Als woordvoerder van de jonge, kritische generatie pleitte hij voor een open en offensieve christelijke vakbeweging.

Dit boek eindigt met Rupperts verkiezing tot voorzitter van het CNV, die minder vanzelfsprekend was dan wel eens is gedacht. Het tweede deel van Rupperts biografie, dat naar verwachting in de loop van 2009 zal verschijnen, zal aandacht besteden aan zijn rol als CNV-voorzitter tijdens de wederopbouw en de Koude Oorlog en aan zijn werk bij de Raad van State na 1959. Aan de orde komen onder meer zijn relatie met het Koninklijk Huis, de formatie van het kabinet-Den Uyl, de totstandkoming van het CDA en het Samen-op-Weg-proces.

Beschikbaarheid: Leverbaar

€ 20,00
Historiek verkoopt (nog) geen e-books. Dit boek toch als e-book bestellen? Kijk dan bij Bol

Gratis bezorging vanaf € 19,75 euro - Levering in Nederland en België

Extra informatie

Uitgever uitgeverij Verloren b.v.
Pagina's 232
ISBN 9789065506535
Verschenen 09-05-2017
Productvorm Zachte kaft
Datum verschijning 00-00-0000
Product lengte 218 mm
Product breedte 145 mm
Product hoogte 17 mm

Eigen tags

Gebruik spaties om tags te scheiden. Gebruik enkele aanhalingstekens (‘) voor woordgroepen.

  1. Schrijf de eerste review over dit boek

Uw mening

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een review plaatsen. U kunt, inloggen of registreren

Meer geschiedenisboeken uit deze categorie: