info@geschiedenis-winkel.nlCONTACT
0item(s)

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Product was successfully added to your shopping cart.
  • Voorkant Voorkant

'Pappa en Mamma! Waarom hebben jullie mij teruggehaald?'

Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Auteur: L. Koopman-Veenstra | Prijs: € 17.95

Snel overzicht

'Pappa en Mamma! Waarom hebben jullie mij teruggehaald?
Het was daar zo rustig en vredig.'
Zo vraagt Leonard als hij uit zijn coma ontwaakt. Lokke en Jan weten niet wat ze daarop moeten antwoorden. Net zo als de artsen, psychologen en hulpverleners de jaren die volgen niet weten wat ze met de jongen aanmoe-ten.
Op zeventienjarige leeftijd verandert een brommerongeluk Leonard Koop-man, van een rebelse, maar o zo lieve jongen, in een kerel die zijn draai niet meer kan vinden in de normale samenleving. Hij loopt van instelling tot instelling, en van de ene sloot in de andere.
Pappa en mamma! Waarom hebben jullie mij teruggehaald? is de biografie van Leonard - een doodgewone jongen, die in zijn puberteit een bijnadoodervaring had. Van zijn eerste dagen na het ongeluk, waarin de moeilijkheden om het leven volwaardig op te pakken al doorschijnen, tot de wetenschap dat hij door niemand opgevangen kan worden, en vervolgens zijn ontluisterende keuze om het leven vaarwel te zeggen. Het boek is een schets van een warme familie, maar geeft ook een onthutsend beeld van wat er gebeurt als een samenleving niet weet hoe een jongen met een probleem op te vangen.
Leonards moeder Lokke Koopman-Veenstra schreef dit boek met de hoop dat artsen, verpleegkundigen en sociaal-maatschappelijk werkers ontdekken wat een bijna doodervaring inhoudt en welke gevolgen dit kan hebben voor iemands leven en dat van zijn naasten.

Terugkeer
Recensie door Titus Rivas

Lokke Koopman-Veenstra is de moeder van Leonard Iwan Koopman (1969-2000). Leonard kreeg als adolescent een ernstig verkeersongeluk. Meer dan 10 jaar later koos hij voor zelfdoding, met name omdat hij te weinig begrip kreeg voor de manier waarop hij veranderd was. Leonard had onder meer neuropsychologische schade opgelopen ten gevolge van het ongeluk. Mede daardoor liep hij tegen allerlei problemen aan waarvoor hij geen adequate hulp kreeg.

Lokke Koopman heeft gepoogd haar ervaringen te verwoorden in het boek Pappa en mamma! Waarom hebben jullie mij teruggehaald! Het resultaat van haar inspanningen is een liefdevol en integer biografisch en autobiografisch verslag met veel oog voor detail. De lezer krijgt zo een goed beeld van de persoonlijkheid en levensloop van Leonard, geplaatst tegen de achtergrond van het wel en wee van het hele gezin. De auteur pleit bovendien voor meer opvang van mensen die in een vergelijkbare situatie verkeren als haar zoon destijds. Volgens mij is Lokke Koopman-Veenstra dan ook zeker geslaagd in haar opzet.

Overigens lijkt het woord bijna-doodervaring op verschillende twee manieren gebruikt te worden door de auteur. Ze duidt er het ongeluk van Leonard mee aan (waarbij hij letterlijk bijna dood was gegaan), maar ook een BDE in de zin van Merkawah. De problemen die Leonard na het ongeluk kreeg hebben waarschijnlijk niet primair te maken met zijn BDE maar met hersenletsel dat hij opgelopen had en de manier waarop anderen daarmee omgingen.
Dat Leonard überhaupt een bijna-doodervaring in spirituele zin moet hebben gehad, wordt trouwens aan het einde van zijn biografie pas goed duidelijk. De titel van het boek blijkt overeen te komen met een (eenmalige) uitspraak die hij heeft gedaan: 'Pappa en Mamma! Waarom hebben jullie mij teruggehaald? Het was daar zo rustig en vredig.'
Hoe dan ook biedt een spiritueel kader, dat behalve de BDE ook uitspraken van een paragnost en bemoedigende woorden van Vietnamese vrienden van Leonard bevat, de nabestaanden kracht om verder te gaan.


Ik verloor dit boek eind 2009 ergens op de fiets in Nijmegen. Een mevrouw vond het boek langs de weg en was zo vriendelijk het naar de afdeling Gevonden Voorwerpen van de gemeente te brengen, die uiteindelijk aan de hand van mijn gegevens contact met me opnam. Bij dezen alsnog mijn hartelijke dank hiervoor.

Beschikbaarheid: Leverbaar

€ 17,95

Gratis bezorging vanaf € 19,95 euro - Levering in Nederland en België

Dit boek zit in de categorie:


Literaire auteurs

Extra informatie

Uitgever Calbona Uitgeverij
Pagina's 148
ISBN 9789490075156
Verschenen 18-03-2014
Productvorm Zachte kaft
Datum verschijning 00-00-0000

Eigen tags

Gebruik spaties om tags te scheiden. Gebruik enkele aanhalingstekens (‘) voor woordgroepen.

Meer geschiedenisboeken uit deze categorie: