Zwavelwater

De geschiedenis van Adriaan Stoops kuuroord in Zuid-Duitsland
Auteur: Reinjan Mulder | Uitgever: Boom

32,50

Een historische zoektocht in de traditie van Frank Westerman: persoonlijk van stijl met een autobiografische invalshoek.

In de zomer van 1966 beleefde Reinjan Mulder, zeventien jaar oud, met zijn eindexamenklas een idyllische vakantieweek in Haus Jungbrunnen, een monumentaal chalet aan de Beierse Tegernsee. Later ontdekte hij dat dit chalet het decor was van een veelbewogen Nederlands-Duitse geschiedenis. Haus Jungbrunnen werd in 1926 gebouwd door de schatrijke Nederlandse mijningenieur Adriaan Stoop, die in Beieren naar olie kwam boren, maar in plaats daarvan een bron van geneeskrachtig zwaveljodiumwater vond. Al snel ontstond er een populair Nederlands kuuroord, en in de jaren dertig vestigden ook vooraanstaande nazi’s als Himmler zich langs het meer. Hitler kwam er roeien met zijn perschef Max Amman. In het plaatselijke Kurhotel lichtte Hitler tijdens de beruchte Nacht van de Lange Messen persoonlijk SA-voorman Ernst Röhm van zijn bed, om voorgoed met hem af te rekenen. Een intrigerend verhaal over de genius loci, de geest van een Nederlandse plek in Zuid-Duitsland.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789024423422 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

De geschiedenis van Adriaan Stoops kuuroord in Zuid-Duitsland

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

216

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

17-04-2019

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

1 beoordeling voor Zwavelwater

  1. 4 van 5

    Historiek

    Zwavelwater is een fascinerende verhaal waarin verschillende facetten van de historie van het kuuroord samen komen, verteld vanuit het persoonlijke perspectief van de auteur. Af en toe lijkt de schrijver de beladenheid van de geschiedenis van Bad Wiessee wel wat te overdrijven. Je kunt je afvragen of Ernst Röhms arrestatie van Haus Jungbrunnen en omgeving echt een schuldig landschap maakt. Vergelijkbaar met kamp Amersfoort, waar vele gevangenen werden gemarteld en vermoord, is de plek natuurlijk niet, ook niet met Himmlers woning aan de overkant van het meer.” – Kevin Prenger

    Lees hier de hele bespreking


Een beoordeling toevoegen