Zwarte droom

Mijnwerkersroman
Auteur: Ivo Senden | Uitgever: Leon van Dorp

18,50

1951. De wederopbouw is in volle gang. De vraag naar steenkool is groter dan ooit tevoren. De Limburgse mijnstreek bruist. Heel Nederland is afhankelijk van de koempels, die diep ondergronds werken in een wereld van ongekende omvang.
Jan Bemelmans is mijnwerker. Wanneer het rustig voortkabbelende leven in de mijnwerkerskolonie verstoord wordt door een reeks gebeurtenissen, begint Jan te twijfelen aan zijn toekomst. Hij droomt van een ander bestaan. Eigenlijk een ondenkbare gedachte voor een koempel. Jan kan de mijn wel loslaten, maar zal de mijn Jan loslaten? Een vraag met een bloedstollend antwoord. Het blijkt dat persoonlijke kwesties en benauwende sociale controle net zo beslissend over leven en dood kunnen zijn als de voortdurende dreiging van instortende mijngangen, exploderend gas of stijgend water.
Deze spannende mijnwerkersroman neemt de lezer mee naar een stukje Nederland dat decennia lang een unieke samenleving vormde. Daal af in de wereld die boven-en ondergrond, gezin en werk, cultuur en kerk net zo hecht met elkaar verbond als het leven en de dood.
Auteur Ivo Senden maakte eerder naam met een boek over de geschiedenis van het Royal Theater, de monumentale en mooiste bioscoop van Heerlen.

NBD Biblion
Recensie

Het leven van mijnwerkers en hun gezinnen in de jaren vijftig van de twintigste eeuw was in menig opzicht beklemmend. Onder in de mijnen was er een dwingende hiërarchie van voormannen en opzichters en bovengronds heerste er, aangevoerd door de geestelijkheid, een grote sociale controle in de mijnwerkerskolonies. De auteur, zoon van twee mijnwerkerskinderen en schrijver van een boek over de beroemde Royal Bioscoop in Heerlen*, beschrijft een spannende episode in het leven van een mijnwerker die nieuwe wegen wil inslaan en overweegt een ander bestaan op te bouwen. Het is voor het hoofdpersonage echter niet eenvoudig om zich te ontworstelen aan het werk ondergronds, waar gevaar hand in hand gaat met veel camaraderie. De verklarende woordenlijst voorin staat lezers bij die niet vertrouwd zijn met het idioom van mijnwerkers. Met een nawoord van de auteur. Vrij kleine druk. *niet op a.i. aangeboden.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Mijnwerkersroman

Auteur

Uitgever

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

20-05-2015

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

2

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Zwarte droom” te beoordelen