Zwaar weer

Het KNMI in de Tweede Wereldoorlog
Auteur: Fons Baede, Kees Dekker | Uitgever: Uitgeverij Verloren

20,00

Meteorologische waarnemingen en weersverwachtingen zijn van groot militair belang. Het is dan ook niet verwonderlijk dat vrijwel direct na de capitulatie het KNMI een Duitse leider kreeg die ervoor moest zorgen dat geen informatie in handen van de geallieerden kon komen. De K van Koninklijk moest verdwijnen, operationele taken werden verboden, maar onderzoek mocht worden voortgezet. De dagelijkse weersverwachting in de krant verdween op 10 mei 1940 en kwam pas weer terug op 14 augustus 1945. Dit boek beschrijft deze uitzonderlijke periode uit de geschiedenis van het KNMI.

Ook geeft het boek een unieke analyse van de weerssituatie rond de invasie in Normandië door recent opgedoken weerkaarten en het laat het enorme verschil zien  in meteorologische informatie waarover Duitsers en Geallieerden beschikten. De vraag of KNMI met de bezetter heeft meegewerkt krijgt speciale aandacht. Na de bevrijding was een deel van het personeel kritisch over de houding van de Directie tegenover de Duitse leiding. Maar ook de naoorlogse zuivering, die tot enkele berispingen leidde, werd gewantrouwd.

Dat niettemin het KNMI in korte tijd zijn taak in de Nederlandse samenleving weer kon vervullen, is te danken aan de nieuwe hoofddirecteur prof. dr. F. Vening Meinesz die in mei 1945 de leiding van het Instituut op zich nam. Hij is in staat geweest het vertrouwen van het personeel te herwinnen en samen met zijn directieleden het KNMI weer op te bouwen.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789087049379 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Het KNMI in de Tweede Wereldoorlog

Auteur

,

Uitgever

Aantal pagina's

184

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

26-10-2021

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Levertijd

Ongeveer 3-5 werkdagen

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Zwaar weer” te beoordelen