Zot van Dimpna

Een wereld vol passie, lef en rebellie
Auteur: Catheline Périer-d'Ieteren, Stephan Kemperdick, Sven Van Dorst, Till Holger Borchert | Uitgever: Hannibal

60,00

Zot van Dimpna
Acht panelen vol passie, lef en rebellie

Sven Van Dorst, Stephan Kemperdick, Till-Holger Borchert e.a.

Omstreeks 1505 schilderde Goossen Van der Weyden, de kleinzoon van Rogier, een momumentaal altaarstuk dat de verschillende fasen uit het waanzinnige leven van de heilige Dimpna verbeeldt.

Deze Ierse prinses, die in de zesde eeuw op de vlucht sloeg voor haar incestueuze vader, werd in het Kempische Geel het hoofd afgehakt. Door haar tragische einde en onverzettelijke kuisheid werd de prinses vanaf dat moment vereerd als patrones van de geesteszieken. Vanaf de late middeleeuwen trokken pelgrims massaal naar Geel om er een glimp op te vangen van de heilige Dimpna. Ze brachten hulde aan de plaatselijke beroemdheid in de hoop dat ze hun psychische problemen zou verlichten. Ook vandaag staat Geel nog bekend om haar bijzondere omgang met geesteszieken, die er thuis bij de inwoners worden opgevangen.

Goossen Van der Weydens altaarstuk is ontstaan op een hoogtepunt van Dimpna’s populariteit. Het huzarenstuk was bestemd voor de abdijkerk van Tongerlo. Vandaag kenmerkt dit werk zich door een opmerkelijke iconografie en een bewogen geschiedenis: een paneel raakte verloren en het drieluik werd zelfs in stukken gezaagd. Uiteindelijk kwam het in handen van een team specialisten uit binnen- en buitenland dat het altaarstuk gedurende drie jaar onderwierp aan een minutieuze restauratie, een titanenwerk waarbij nieuwe technieken werden ingezet. Zo kregen de restauratoren een ongeziene inkijk in het hoofd en het atelier van een vroeg-zestiende-eeuws schilder.

Dit rijk geïllustreerde boek is het resultaat van jarenlang onderzoek en bevat essays van Till-Holger Borchert (Musea Brugge), Stephan Kemperdick (Gemäldegalerie, Staatliche Museen, Berlijn), Katharina Van Cauteren (The Phoebus Foundation, Antwerpen), Lucinda Timmermans (Rijksmuseum, Amsterdam), Patrick Allegaert (Museum Dr. Guislain, Gent) en vele anderen.

Uitgegeven naar aanleiding van de tentoonstelling Zot van Dimpna in de Sint-Dimpnakerk in Geel (27 maart – 7 juni 2020).

384 pagina’s – 29 x 25 cm – 60 euro – ISBN: 978 94 6388 741 0?

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789463887410 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Een wereld vol passie, lef en rebellie

Auteur

, , ,

Uitgever

Aantal pagina's

384

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

12-05-2021

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Zot van Dimpna” te beoordelen