Zo onafhankelijk als een zeehond

Het leven van Lenie 't Hart
Auteur: Nina van den Broek | Uitgever: Prometheus

22,99

In de afgelopen vijftig jaar werd Lenie ’t Hart (1941) het boegbeeld van de zeehondenopvang – niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld. De zeehondencrèche in het Groningse Pieterburen groeide dankzij tienduizenden donateurs uit tot een miljoenenbedrijf.

Toen ’t Hart in 1971 begon met de opvang van zeehonden werd in de landen om ons heen nog volop op zeehonden gejaagd. Hiertegen kwam eind jaren zeventig een groot wereldwijd protest op gang. In die tijd transformeerde de zeehond van ‘stinkdier’ tot knuffeldier, met Lenie ’t Hart als de personificatie van dat knuffeldier. Maar ze werd meer dan dat: ’t Hart was jarenlang de ambassadeur van de door vervuiling bedreigde Waddenzee. In 2006 kreeg ze van het ministerie van Landbouw de zilveren erepenning uitgereikt voor haar niet-aflatende inzet voor de zeezoogdieren en het Waddengebied.

‘Zorg voor de underdog, dat is mijn levenswerk,’ aldus ’t Hart. Niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld ontplooit ze al decennialang initiatieven om de leefbaarheid voor dier en mens te verbeteren. Haar levenshouding – ‘Ik ben geloof ik een beetje een anarchist’ – en haar tomeloze strijdlust roepen zowel bewondering als weerstand op. Ze is geliefd, wordt geprezen, maar ook verguisd en versmaad.

In Zo onafhankelijk als een zeehond wordt een intiem en eerlijk portret van Lenie ’t Hart gegeven, met aandacht voor haar jeugdjaren, haar levensvisie en de wereld waarin ze nog altijd strijdbaar actief is.

NINA VAN DEN BROEK (1968) publiceert over de cultuurhistorie van Noord-Nederland. Zij schreef onder meer Kom, vul de glazen, over oude Groninger plattelandscafés, en Vlak land, een serie portretten van boeren in Noord-Nederland. Momenteel werkt ze aan het boek Liefhebbers van genever en brandewijn, een studie naar het negentiende-eeuwse kroegleven in de provincie Groningen.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789044641103 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Het leven van Lenie 't Hart

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

296

Leverbaar

Niet beschikbaar

Uitgiftedatum

12-11-2019

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Niet beschikbaar

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Zo onafhankelijk als een zeehond” te beoordelen