Zij spioneerden tegen Engeland

Operatie Lena, (1940-1941); tot mislukken gedoemd
Auteur: Jan-Willem van den Braak | Uitgever: Aspekt B.V., Uitgeverij

19,95

Vanaf de zomer van 1940 tot mei 1941 werden ongeveer twintig spionage-agenten van de Duitse Abwehr per boot of parachute afgezet in Engeland: Operatie Lena. Dit ter voorbereiding van de door Hitler geplande invasie van Engeland – die er echter nooit zou komen (en die Hitler vermoedelijk ook niet wilde. De Operatie werd een fiasco: alle agenten, op welgeteld één na, werden binnen de kortste keren gearresteerd. Een aantal van hen werd geëxectuteerd, anderen werden dubbelspion. Die ene spion wist vijf maanden op vrije voeten te blijven, waarna hij zelfmoord pleegde. Een van de leiders van de Abwehr zei na de oorlog beeldend dat de operatie ‘zum Scheitern verdammt war’: tot mislukken gedoemd. Anderen noemden het vanaf het begin een ‘Himmelsfahrtsmission’. De auteur beschrijft in dit spannende boek hoe deze operatie werd opgezet en uitgevoerd, waarbij aan het tragische lot van alle Lena-spionnen recht wordt gedaan. Hij maakt duidelijk waarom deze operatie na de oorlog zo lang vrijwel onbekend bleef. Tevens ontdekte hij dat de laatste Lena-agenten wellicht werden uitgezonden om een aanslag op Churchill te plegen resp. dat de missie van de allerlaatste, in mei 1941 uitgezonden agent, wellicht te maken had met de vlucht van Hitlers plaatsvervanger Rudolf Hess naar Engeland.

Jan-Willem van den Braak (Tilburg 1952) was werkzaam voor de ondernemersorganisatie VNO-NCW in zijn woonplaats Den Haag.

“Fascinerend, als ik niet met iets anders bezig zou zijn, zou ik er gebruik van willen maken voor een spannende, authentieke oorlogsthriller”
– Tomas Ross over “Spion tegen Churchill”

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789463383783 Categorie: Tag:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Operatie Lena, (1940-1941); tot mislukken gedoemd

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

180

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

28-05-2018

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Zij spioneerden tegen Engeland” te beoordelen