Zang pur sang

Zestig jaar lichte koormuziek in Nederland
Auteur: Harm Peter Smilde, Thomas Hessels | Uitgever: Zingmagazine

34,50

Nederland heeft een levendige zang- en koortraditie: honderdduizenden zangers, van liefhebber tot professional, komen elke week bij elkaar om samen te zingen. Het zingen van lichte muziek is in de koormuziek een relatief jonge tak. De wortels ervan liggen in de jaren zestig, wanneer de eerste dirigenten de ‘Amerikaanse’ stijl van close-harmonyzang in Nederland introduceren. Daarin heeft de Modern Vocal Group Zwolle in 1962 de primeur. Dit is het begin van een lange traditie van koren, vocal groups en ensembles die licht repertoire ten gehore brengen. Hoofdzakelijk zijn dat amateurgroepen, maar er zitten ook professionele groepen tussen als The Deep River Quartet (gestart in 1971), The Star Sisters (1982), Montezuma’s Revenge (1985) en in deze tijd OG3NE (2014).

De auteurs schetsen in dit boek de rijkdom en het feest van het samen zingen door de jaren heen. Lichte koormuziek heeft sinds het prille begin een enorme groei en ontwikkeling doorgemaakt. Van een handvol koren in de jaren zestig tot de honderden zanggroepen van nu. Van jazzarrangementen van vooral Amerikaanse arrangeurs tot doorwrochte poparrangementen van een nieuwe generatie Nederlandse vocale leiders. Van een statisch koor op een podium tot een uitbundige show van zang en theater. Van instrumentale ­begeleiding door een jazzcombo tot een volledig met de menselijke stem (a cappella) voortgebrachte sound. Wat er ook veranderd is, de gedrevenheid, het plezier en de schoonheid van samen muziek maken is gebleven. Dit boek vertelt het verhaal van die ontwikkeling, zodat zangers van nu én van de toekomst kunnen ontdekken in welke traditie zij staan.

Thomas Hessels (Dongen, 1952) is bestuurslid van de koren­bond BALK en van Koornetwerk Nederland, lied­tekst­schrijver en zanger in de Juice Vocal Band.

Harm Peter Smilde (Rotterdam, 1966) is (tekst)schrijver en muzikant. Eerder schreef hij onder meer ­‘Pussycat. De Mississippi stroomt in Limburg’ (2021), ‘How does it feel. Leven met Bob Dylan’ (2019), ‘Helden van toen. The Tielman Brothers en de Nederlandse rock-’n-roll 1957-1967’ (2017). Verder publiceert hij regelmatig in ZINGmagazine.

‘In de enorme kick die ik kreeg van het samen zingen met mensen,
zit voor mij de kracht van koormuziek.
Ik vind het een van de mooiste uitingen van zang.’

Janke Dekker, theatermaker en voormalig jurylid Korenslag

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789461549006 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Zestig jaar lichte koormuziek in Nederland

Auteur

,

Uitgever

Aantal pagina's

192

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

12-10-2022

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Zang pur sang” te beoordelen