Zakdoekenpocket

Les mouchoirs de poche
Auteur: Oriana Lemmens | Uitgever: Posture Editions

25,00

Posture Pockets N° 4 is een ode aan de stoffen zak­doek.
De zakdoek is een intiem stuk textiel dat heel dicht op de menselijke huid ligt.
De stoffen zakdoek wordt sinds eeuwen op zeer uiteenlopende manieren gebruikt.
Hij stelpt bloed bij een schaafwonde, vangt over­vloedig neusvocht op, verwijdert onverwachte bevlekkingen op het lichaam, maar ook op tafels en stoelen.
Daarnaast is de zakdoek een ritueel voorwerp waarmee mensen worden uitgewuifd vanop het treinperron, of vanop de kade van een lange vaart. Mensen worden ook verwelkomd met een zakdoek zoals bij de intrede van een heiligenstoet, of de ver­schijning van een pop-idool op een concertpodium. Bij openluchtconcerten wordt de zakdoek gebruikt om het hoofd te bedekken bij te grote hitte maar evengoed om bij regen de hoofdharen of schedel te drogen. Op trouwfeesten wordt de zakdoek ingezet bij een opzwepend lied over een merengebied. Kin­deren erven zakdoeken van hun ouders en zetten soms de traditie van het gebruik ervan voort.
Uiteenlopende kunstenaars die nog een zakdoek dragen werden door Gustave Demoen, curator van de tentoonstelling ‘Les Mouchoirs de poche’, gevraagd een zakdoek te ontwerpen gelinkt aan hun artistieke praktijk en hun relatie met de stoffen zakdoek.
Ter gelegenheid van de tentoonstelling in Convent Gent (01 – 17.12.2023) en een aansluitende tentoon­stelling in MIAT wordt een Posture Pocket uitgege­ven waarin alle zakdoek-kunstwerken van de ten­toonstelling worden opgenomen. De 35 kunstenaars schrijven een korte toelichting bij hun ontwerp en de relatie tot het in onbruik rakende object.
Oriana Lemmens schrijft voor het boek een essay over het zakdoekengebruik in het leven en de kunst en citeert daarin fragmenten uit de wereldlitera­tuur, geïllustreerd met beelden uit de kunstgeschie­denis.
Het boek is een wonderlijk kijkboek waarin de vor­melijke en inhoudelijke schoonheid van dit intieme stuk stof wordt bezongen.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789491262609 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Les mouchoirs de poche

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

128

Leverbaar

Verwacht

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Verwacht

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Zakdoekenpocket” te beoordelen