Wortelzucht

De geschiedenis, dat ben ik
Auteur: Marcel van Kanten | Uitgever: LM Publishers

24,50

Wortelzucht –  De geschiedenis, dat ben ik is een autobiografische en historische ontdekkingsreis naar de oorsprong van de dertien verschillende etniciteiten in het DNA van auteur Marcel van Kanten, nazaat van eeuwenoude kleurrijke Afro-Surinaamse- en Nederlands-Indische families. Hij onderzoekt de multiculturele wereld in hem en zoekt zijn plek in een snel veranderende wereld.

Deze autobiografische speurtocht voert de auteur langs vier continenten: Europa, Azie?, Latijns-Amerika en Afrika. Een ‘Capiteijn’ van Prins Maurits in de Slag bij Nieuwpoort, een VOC-zeeschuimer, de beul van Leeuwarden, een Hamburgse Asjkenazisch Joodse intellectueel, een bereisde middeleeuwse prediker die bij een overstroming bezwijkt, een Amsterdamse zeilmaker, vijf KNIL-ijzervreters met hun gedweeë Javaanse en Sumatraanse njai’s, een Indo die wordt vermoord door zwarte magie, Molukkers op Ambon en Saparua, krijgsgevangenen in Jappenkampen, totok-planters in Nederlands-Indië met indrukwekkende snorren, overlevers van Japanse interneringskampen en de Bersiap, Indische repatrianten, de Iers-Schots-Welshe familie Kennedy, vier generaties slavinnen op Surinaamse suikerplantages, Afrikaanse slaafgemaakten uit West-Afrika, Sierra Leone, Nigeria en Kenia, Noord-Afrikaanse slavenhalers, een Chinese contractarbeider met een lange paardenstaart en Portugese kolonisten uit Madeira … wat hebben zij met elkaar gemeen?

Zij zijn schakels van dezelfde ketting in deze bewogen familiegeschiedenis.

Zijn gemengde afkomst maakt van Van Kanten een wereldburger. In zijn boek laat hij zien dat wij allemaal wereldburgers zijn. Met unieke levensverhalen die soms op een bizarre manier met elkaar verknoopt zijn. Van Kanten wil anderen inspireren ook hun geschiedenis en persoonlijke verhaal te onderzoeken, te creëren en te delen. ‘Want,’ zoals hij zegt: ‘niet alleen in de ogen van de ander, maar ook in de verhalen van die ander kan ik mijzelf herkennen. En ik hoop dat dat omgekeerd ook het geval is.’

Van Kantens verhaal is het resultaat van een DNA-analyse, archiefonderzoek en vele gesprekken met familie, nazaten en specialisten.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789460225222 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

De geschiedenis, dat ben ik

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

200

Leverbaar

Niet beschikbaar

Uitgiftedatum

03-03-2021

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Niet beschikbaar

Druk

1

2 beoordelingen voor Wortelzucht

  1. 5 van 5

    Brenda

    Vlot geschreven en prachtig vormgegeven boek over de autobiografische zoektocht van Marcel van Kanten naar zijn Surinaamse en Indische wortels, waarbij hij op vele verrassende ontdekkingen stuit. Van Kanten is een samensmelting van onze gezamenlijke en nog zo vaak onderbelichte koloniale geschiedenis, een echte wereldburger. Door de vele linkjes naar het heden is het ook een zeer actueel boek.

    De korte en overzichtelijke hoofdstukken maken het boek zeer toegankelijk en zorgen ervoor, dat het ook kriskras gelezen kan worden.

    Bovenal is het een verbindend boek, want, zoals Van Kanten zelf zo mooi schrijft “in de ogen en verhalen van de ander herken ik mijzelf en ik hoop, dat dat andersom ook zo is”. Kortom, een echte aanrader in deze zo gepolariseerde tijd!

  2. 4 van 5

    Joyce Bergvelt

    Toen Marcel van Kanten een aantal jaar geleden de uitslag kreeg van zijn DNA-onderzoek, dacht hij wel een beetje te weten wat hem te wachten stond, maar dat hij afstamde van maar liefst dertien etniciteiten, waaronder Surinaams, Indisch, Europees, Joods, verschillende Afrikaanse stammen en zelfs Chinees, dat was een grote verrassing. Hij was hierdoor zo geïntrigeerd, dat hij verder onderzoek verrichte over zijn afkomst. En dat onderzoek leidde tot dit boek met de zeer toepasselijke titel ‘Wortelzucht’. Hij kwam tot de ontdekking dat hij niet alleen afstamde van slaven, maar ook van slavenhouders. En vond daarin de nuance.
    “De geschiedenis, dat ben ik”, is de subtitel op het omslag, en dat is goed samengevat. Het verhaal van zijn familie in al haar vertakkingen is de personificatie van onze koloniale geschiedenis. In Oost-Indië, in Suriname, en alle landen waarvandaan zijn voorvaderen naar de koloniën zijn gebracht.
    Het boek is geschreven in alinea’s, met ieder een eigen kop, waardoor het verhaal in korte stukjes wordt gepresenteerd en toegankelijk en makkelijk leest. Het is grotendeels chronologisch, maar soms springt hij voorwaarts naar het heden, en dan weer naar het verleden waar dat nodig is. Zijn stijl is warm, toegankelijk, persoonlijk, openhartig, en niet zonder een flinke dosis zelfspot.
    Dit is veel meer dan een familiegeschiedenis. Het verwoordt onze koloniale geschiedenis, en brengt schaamteloos de slavernij naar voren, die hij door middel van grondig onderzoek illustreert met boeiende en soms gruwelijke feiten. Maar het is ook autobiografisch, en Van Kanten durft zichzelf kwetsbaar neer te zetten waardoor het ook een heel persoonlijk verhaal wordt waarin hij toegeeft dat zijn familieverleden niet altijd even gemakkelijk was te accepteren. Uiteindelijk heeft hij het boek aan zijn dochter opgedragen.
    Het boek is voorzien van stambomen, veel foto’s en oud beeldmateriaal, en achterin staat een uitgebreide lijst van bronnen, een (vreemde) woordenlijst, een plaatsnamenregister en een personenregister van alle mensen die erin voorkomen. Een zeer boeiend boek, en een aanrader voor iedereen met een interesse in de geschiedenis van onze koloniën en het ontstaan van onze huidige samenleving, Vooral voor mensen met een gemengde komaf zal dit boek veel herkenning geven en het zal hen wellicht inspireren om hun eigen familiegeschiedenis na te gaan.


Een beoordeling toevoegen