Wortelzucht

De geschiedenis, dat ben ik
Auteur: Marcel van Kanten | Uitgever: LM Publishers

24,50

Wortelzucht –  De geschiedenis, dat ben ik is een autobiografische en historische ontdekkingsreis naar de oorsprong van de dertien verschillende etniciteiten in het DNA van auteur Marcel van Kanten, nazaat van eeuwenoude kleurrijke Afro-Surinaamse- en Nederlands-Indische families. Hij onderzoekt de multiculturele wereld in hem en zoekt zijn plek in een snel veranderende wereld.

Deze autobiografische speurtocht voert de auteur langs vier continenten: Europa, Azie?, Latijns-Amerika en Afrika. Een ‘Capiteijn’ van Prins Maurits in de Slag bij Nieuwpoort, een VOC-zeeschuimer, de beul van Leeuwarden, een Hamburgse Asjkenazisch Joodse intellectueel, een bereisde middeleeuwse prediker die bij een overstroming bezwijkt, een Amsterdamse zeilmaker, vijf KNIL-ijzervreters met hun gedweeë Javaanse en Sumatraanse njai’s, een Indo die wordt vermoord door zwarte magie, Molukkers op Ambon en Saparua, krijgsgevangenen in Jappenkampen, totok-planters in Nederlands-Indië met indrukwekkende snorren, overlevers van Japanse interneringskampen en de Bersiap, Indische repatrianten, de Iers-Schots-Welshe familie Kennedy, vier generaties slavinnen op Surinaamse suikerplantages, Afrikaanse slaafgemaakten uit West-Afrika, Sierra Leone, Nigeria en Kenia, Noord-Afrikaanse slavenhalers, een Chinese contractarbeider met een lange paardenstaart en Portugese kolonisten uit Madeira … wat hebben zij met elkaar gemeen?

Zij zijn schakels van dezelfde ketting in deze bewogen familiegeschiedenis.

Zijn gemengde afkomst maakt van Van Kanten een wereldburger. In zijn boek laat hij zien dat wij allemaal wereldburgers zijn. Met unieke levensverhalen die soms op een bizarre manier met elkaar verknoopt zijn. Van Kanten wil anderen inspireren ook hun geschiedenis en persoonlijke verhaal te onderzoeken, te creëren en te delen. ‘Want,’ zoals hij zegt: ‘niet alleen in de ogen van de ander, maar ook in de verhalen van die ander kan ik mijzelf herkennen. En ik hoop dat dat omgekeerd ook het geval is.’

Van Kantens verhaal is het resultaat van een DNA-analyse, archiefonderzoek en vele gesprekken met familie, nazaten en specialisten.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789460225222 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

De geschiedenis, dat ben ik

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

200

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

03-03-2021

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

1 beoordeling voor Wortelzucht

  1. 5 van 5

    Brenda

    Vlot geschreven en prachtig vormgegeven boek over de autobiografische zoektocht van Marcel van Kanten naar zijn Surinaamse en Indische wortels, waarbij hij op vele verrassende ontdekkingen stuit. Van Kanten is een samensmelting van onze gezamenlijke en nog zo vaak onderbelichte koloniale geschiedenis, een echte wereldburger. Door de vele linkjes naar het heden is het ook een zeer actueel boek.

    De korte en overzichtelijke hoofdstukken maken het boek zeer toegankelijk en zorgen ervoor, dat het ook kriskras gelezen kan worden.

    Bovenal is het een verbindend boek, want, zoals Van Kanten zelf zo mooi schrijft “in de ogen en verhalen van de ander herken ik mijzelf en ik hoop, dat dat andersom ook zo is”. Kortom, een echte aanrader in deze zo gepolariseerde tijd!


Een beoordeling toevoegen