Willem Drees

Daadkracht en idealisme
Auteur: Jelle Gaemers | Uitgever: Boom Uitgevers Amsterdam

39,90

Willem Drees is hét gezicht van het tijdvak van de naoorlogse wederopbouw. De scherpe biografie van Jelle Gaemers over een van de grootste staatsmannen van ons land maakt korte metten met de mythen en misverstanden rondom ‘Vader Drees’.

Met zijn ouderdomsvoorziening legde Drees het fundament voor de verzorgingsstaat. Als minister-president gaf hij tien jaar lang, van 1948 tot 1958, leiding aan het economisch herstel en de sociale vernieuwing die ons land welvarend maakten. Het waren ook moeilijke jaren, waarin Nederland op pijnlijke wijze afscheid nam van Indonesië en de grootste crisis in de monarchie doormaakte. Behoedzaam loodste Drees het schip van staat langs deze klippen.

Alom geroemd om zijn bekwaamheid als premier en gewaardeerd vanwege zijn eenvoud en integriteit, groeide Drees uit tot een van de groten uit de geschiedenis. Nog altijd vormt hij de maatstaf van staatsmanschap in de Nederlandse politiek. Maar er ontstond ook een sterk vertekend beeld van een even gemoedelijke als saaie ‘Vader Drees’ met zijn voorliefde voor mariakaakjes.

In deze toegankelijke biografie maakt Jelle Gaemers korte metten met dergelijke mythen en misverstanden. Het resultaat is een scherp portret van Drees als strijdbaar socialist en daadkrachtig bestuurder. De levensbeschrijving is gebaseerd op de grote vijfdelige biografie die Gaemers samen met Hans Daalder schreef, waar nodig aangevuld met nieuwe gegevens uit onbekende bronnen, zoals de ultrageheime ‘zuurkastnotulen’ over de Greet Hofmans-affaire.

Jelle Gaemers is historicus en biograaf. Hij werkt als archivaris bij het Nationaal Archief.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789024435487 Categorie:
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Daadkracht en idealisme

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

480

Leverbaar

Verwacht

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Datum verwacht

09-04-2021

Levertijd

Verwacht

Druk

1

Beoordelingen

Heeft u dit boek gelezen?


Recenseer “Willem Drees” als eerste: