Wie was Jack Spijer?

Een onbekende gevangene uit Bergen-Belsen
Auteur: Rachel Spijer, Sophie Aalders | Uitgever: uitgeverij Verbum

12,50

Enkele jaren geleden ontdekte Chelly (Rachel) Spijer een oude doos met een manuscript van haar vader Jack Spijer. Dat manuscript heeft veel losgemaakt. De oorlogswond van haar familie werd weer blootgelegd. De familieband van de Spijers was voorgoed doorgesneden, omdat ze als enigen terugkeerden uit de concentratiekampen. Jack schrijft onverbloemd over zijn kampervaringen. Sjacheraar in kamp Vught, illegale handelaar en klusjesman in Westerbork, arbeider in Amersfoort en lijkendrager in Bergen – Belsen. Liefde van Jack en zijn vrouw Hennie voor hun kinderen was er zeker, maar ze waren, door de gruwelijke ervaringen in de kampen, niet meer in staat het gezin in een innig verband bij elkaar te houden en structuur te geven. Jack was altijd weg alsof hij op de vlucht was, terwijl Chelly, haar moeder en haar zusters fysiek en psychisch uit balans raakten. De familie Spijer zweefde stuurloos door het leven.

Wie was Jack Spijer? is het indringende verhaal van een ongeschoolde marktkoopman, die samen met zijn vrouw en de in 1939 geboren dochter Greta, de Holocaust weet te overleven. Na terugkomst dreigen Jack en zijn gezin de oorlog alsnog te verliezen. Is Chelly geboren als compensatie voor de vermoorde familie? Is zij het
resultaat van een ontspoord leven? Dit boek legt het verborgen leed van de Holocaust bloot.

Gered uit de oorlog, daarna verslagen
Recensie door Marjon de Klijn van Auschwitz Bulletin 52/2

Enkele jaren geleden ontdekte Rachel Spijer een oude doos met een manuscript van haar vader Jack. Dit manuscript legde de oorlogswond van haar familie weer bloot. Doordat de Spijers als enigen terugkeerden uit de oorlog, was de familieband voorgoed doorgesneden. Jack Spijer was sjacheraar in kamp Vught, illegale handelaar en klusjesman in Westerbork, en arbeider en lijkendrager in Amersfoort. Jach heeft het onverbloemd opgeschreven.
Uiteraard hadden Jack en zijn vrouw Hennie liefde voor hun kinderen; door de gruwelijk ervaringen in de kmapen was het echtpaar echter niet in staat het gezin in een innig verband bij elkaar te houden en structuur te geven. Jack was altijd weg, alsof hij op de vlucht was. Rachel (Chelly), haar moeder en zusters raakten echter fysiek uit balans. De familie Spijer zweefde stuurloos door het leven.
In dit boek, dat het verborgen leed van de Tweede Wereldoorlog bloot legt, wordt het indringende verhaal van de ongeschoolde marktkoopman Jack Spijer uit de doeken gedaan. Samen met zijn vrouw en de in 1939 geboren dochter Greta weet hij de oorlog te overleven. Na de oorlog echter dreigen Jack en zijn gezin de oorlog alsnog te veriezen. Het verhaal van Jack is rauw en gruwelijk, het vertelt over een man die onder extreeem geweld en onrecht wist te overlegven dankzij humor, handigheid en doorzettingsvermogen. Zijn dochter is na veel struikelen en zoeken in staat geweest etot fijnzinnige reflecties en inzichtinen in zijn verhal te komen.

Getuigen van de Holocaust
Recensie door Frans Smits van Historisch Nieuwsblad

In de cassette ‘Getuigen van de Holocaust’ brengt Uitgeverij Verbum vier titels samen: Nooit meer naar huis van John Blom, Gevecht om te overleven van Dan Kampelmacher, Vlucht naar de vrijheid van Pieter Kohnstam en Wie was Jack Spijer van Rachel Spijer en Sophie Aalders.
In dit laatste boek wordt het verhaal verteld van een ongeschoolde marktkoopman die samen met zijn vrouw en hun in 1939 geboren dochter Greta de Holocaust weet te overleven.

Getuigen van de Holocaust
Recensie door Marieke Nap van EO Visie

De vier indringende boeken in deze box tonen de diepe sporen die de Holocaust heeft nagelaten in het leven van veel mensen.
Jack Spijer legde in een manuscript onomwonden zijn kampervaringen af.

Voor de verzamelcassette: 3,5 sterren

Wie was Jack Spijer?
Recensie van Misjpoge jaargang 21, nr. 2

De dochter van Jack Spijer, Rachel, heeft na het overlijden van haar vader een manuscript gevonden waarin haar vader zijn opgedane ervaringen in de kampen Vught, Westerbork en Amersfoort had vastgelegd.
Het verhaal laat zien hoe het gezin, ondanks de liefde van de ouders voor de kinderen, toch heeft kunnen ontsporen

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789074274111 Categorieën: , ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Een onbekende gevangene uit Bergen-Belsen

Auteur

,

Uitgever

Aantal pagina's

184

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

19-01-2008

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Wie was Jack Spijer?” te beoordelen