Wie geschoren wordt moet stil zitten

Nederlandse meisjes en vrouwen die in de periode 1940-1945 omgang hadden met Duitse militairen
Auteur: Monika Diederichs | Uitgever: Uitgeverij Aspekt B.V.

24,95

De beelden zijn bekend omdat ze tot de meest schokkende uit de bevrijdingstijd horen. Vrouwen en vaak nog jonge meisjes die, juist in de dagen waarin feestvreugde domineerde, werden kaalgeschoren en vernederd. Over deze zogeheten moffenmeiden, vrouwen die tijdens de oorlog omgang hadden met Duitse soldaten, was tot nog toe weinig bekend.

Wie geschoren wordt moet stil zitten is het eerste boek dat uitvoerig in gaat op het leven van deze vrouwen die, hoewel zij een plaats innemen in het collectieve geheugen, vrijwel geen aandacht meer krijgen. Dankzij haar speurzin en tact wist Monika Diederichs in gesprek te komen met betrokkenen die hierover tot nu toe zwegen. Ook kreeg zij toegang tot archieven die, in verband met de bescherming van de persoonlijk levenssfeer, ook voor onderzoekers gesloten bleven.

Het resultaat is een indrukwekkend boek over een onderbelicht aspect van de Tweede Wereldoorlog. Hoe gingen de Duitse en Nederlandse autoriteiten in de periode 1940-1945 om met meisjes en vrouwen die contacten hadden met Duitse militairen en op welke wijze werden zij na de Duitse bezetting gestraft? Hoe dachten deze meisjes en vrouwen zelf over hun omgang met de bezetter? Wat gebeurde er als ze zwanger raakten? Deden zij afstand van hun kind of besloten zij het zelf te houden? De ervaringen van deze vrouwen met nationaalsocialistische zorginstellingen en diverse instellingen van de Wehrmacht worden aangrijpend beschreven. Deze heruitgave maakt een belangrijk boek opnieuw beschikbaar.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789461538291 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Nederlandse meisjes en vrouwen die in de periode 1940-1945 omgang hadden met Duitse militairen

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

244

Leverbaar

Uitverkocht

Uitgiftedatum

22-11-2015

Taal

Nederlands

Productvorm

Zachte kaft

Levertijd

Uitverkocht

Druk

3

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Wie geschoren wordt moet stil zitten” te beoordelen