Wederopbouwboerderijen

Agrarisch erfgoed in de strijd over traditie en modernisering, 1940-1955
Auteur: Sophie Elpers | Uitgever: nai010 uitgevers/publishers

49,95

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in Nederland meer dan 9000 boerderijen verwoest. Gedurende de wederopbouwperiode werd er een spanningsveld voelbaar tussen behoud en innovatie. Hieraan ten grondslag lag de gedachte dat boerderijen twee functies hadden te vervullen. Ze symboliseerden bepaalde traditionele waarden en moesten bijdragen aan de versterking en de vorming van een nationale identiteit. Anderzijds bleven het agrarische gebruiksobjecten die van centraal belang waren voor de modernisering van de Nederlandse landbouw. Veel plattelandsgebieden worden nog steeds bepaald door wederopbouwboerderijen uit de jaren 1940-1955.

Dit boek gaat in op het verhaal achter deze wederopbouwboerderijen. Het belicht de verschillende standpunten en geeft door middel van prachtig beeldmateriaal een beeld van de dynamiek en complexiteit van de wederopbouw. Bovendien zijn er spannende overeenkomsten te vinden in het verhaal over de wederopbouw en discussies rond hedendaagse traditionalistische plattelandsarchitectuur.

Dr. Sophie Elpers werkt als etnoloog bij het Meertens Instituut in Amsterdam. Zij is gespecialiseerd in alledaagse materiële cultuur.

Friesch Dagblad
Recensie door Simon Talsma

“In het boek is veel aandacht voor de procedures die zijn gevolgd, hoe architecten zijn omgegaan met alle wensen van de verschillende partijen, en hoe er uiteindelijk werd gebouwd. (..)De meeste aandacht in het boek gaat -vanzelfsprekend- uit naar de gebieden waar de meeste verwoestingen zijn voorgekomen.(..)In het gedegen naslagwerk is niet alleen heel veel aandacht voor de stallen en het agrarische deel van het gebouw. Ook de nieuwbouw van het woongedeelte komt veel aan bod.”

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789462084612 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Agrarisch erfgoed in de strijd over traditie en modernisering, 1940-1955

Auteur

Uitgever

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

27-12-2018

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Wederopbouwboerderijen” te beoordelen