Vrouwen van het Friese verzet

Gevecht op vele fronten
Auteur: Hessel de Walle | Uitgever: Wijdemeer Louw Dijkstra

35,00

In de Tweede Wereldoorlog speelden tientallen vrouwen als koerierster, pilotenhelper, chauffeur, spion of anderszins een rol in het Friese verzet. In de traditionele verzetsliteratuur blijft het beeld vaak beperkt tot dat van de koerierster. Uit dit boek blijkt dat hun rol veel verder ging.
Hoofdpersonen zijn tweeëndertig vrouwen die in Friesland betrokken waren bij het verzet tegen de Duitse overheerser. Voor een deel afkomstig uit deze provincie, maar voor een deel ook uit de rest van Nederland. Deze vrouwen moesten in de oorlog het hoofd bieden aan een wrede bezetter. Maar daarnaast moesten ze ook opboksen tegen een maatschappij waarin vrouwen geacht werden de tweede viool te spelen op het gebied van huwelijk, opleiding en werk.
Bijna vanzelfsprekend behoorden deze vrouwen tot het strijdbare type. Een type dat bereid was verzet te plegen op verschillende fronten. Het boek laat daarom niet alleen zien hoe het hen in de Tweede Wereldoorlog vergaan is, maar ook in de periode ervoor en daarna. Het schetst een beeld van de omstandigheden waaronder ze opgroeiden, hoe deze omstandigheden gaandeweg veranderden en hoe deze vrouwen omgingen met hun positie in een door mannen gedomineerde maatschappij.
Auteur Hessel de Walle publiceerde eerder De mannen van de Overval (2019) en Piet Oberman: de man en de mythe (2022)

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789083344843 Categorieën: ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Subtitel

Gevecht op vele fronten

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

400

Leverbaar

Direct

Uitgiftedatum

10-04-2024

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Levertijd

Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Vrouwen van het Friese verzet” te beoordelen