Voor God en den Congo!

Auteur: Wilbert Smulders | Uitgever: Prometheus

34,99

Voor God en den Congo! vertelt het verhaal van Witte Pater Albert Smulders, lange tijd vroom priester en toegewijd missionaris in Congo, die over geloofszaken in conflict raakte met zijn oversten en zijn familie. Zijn Afrikaanse avontuur speelt zich af van 1906 tot 1917, tegen de achtergrond van het koloniale schrikbewind van koning Leopold II, die het immense Congo tot 1908 in persoonlijk bezit had. Als Albert vervroegd terugkeert naar Nederland en daar zijn dissidente geloofsopvattingen aan de grote klok hangt, wordt hij al snel onvrijwillig opgesloten in het R.K. Krankzinnigengesticht St. Servatius te Venray. Na vier jaar heftig protesteren verkrijgt hij daar ontslag, maar vervolgens weet hij zijn leven niet meer op de rails te krijgen. Als missionaris was hij de trots van de familie, als afvallige veroorzaakt hij een schandaal. In het archief van de familie zijn de gegevens over hem dan ook diep weggestopt.
Wilbert Smulders reconstrueert in dit rijkgeïllustreerde boek wat er ruim een eeuw geleden met zijn oudoom gebeurd is en zet het familiedrama in de (cultuur)historische context.
Wilbert Smulders was universitair docent moderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit Utrecht. Hij schreef boeken en artikelen over schrijvers als Hermans, Bordewijk, Van Schendel en Grunberg en over het verband tussen literatuur en moderniteit.

Dit product is (tijdelijk) niet leverbaar maar elders mogelijk wel verkrijgbaar

Artikelnummer: 9789044657739 Categorieën: , ,
Op zoek naar dit boek als ebook?
Tweedehands boeken?

Extra informatie

Auteur

Uitgever

Aantal pagina's

456

Leverbaar

Verwacht

Taal

Nederlands

Productvorm

Harde kaft

Datum verwacht

31-01-2025

Levertijd

Verwacht

Druk

1

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.


Wees de eerste om “Voor God en den Congo!” te beoordelen